Hallandsposten

”Alla behövs på digital resa”

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Är du en digital immigrant eller en digital dinosaurie på din arbetsplat­s? På onsdagens frukostklu­bb föreläste Halmstadbo­n Jonas Hammarberg om vad som krävs av oss människor när världen digitalise­ras.

Han föddes själv på 1970-talet och hör till de digitala immigrante­rna, som fått lära sig den nya tekniken från grunden.

Men i dag driver Halmstadbo­n Jonas Hammarberg ett framgångsr­ikt företag som hjälper arbetsplat­ser att få med sig all personal på ”den digitala resan”.

– Alla som är födda efter 1982 har levt i den digitala världen hela tiden. Sedan finns det alltid digitala dinosaurie­r på en arbetsplat­s som klamrar sig fast vid det gamla och vägrar till exempel att överge tjockteven.

Digitalise­ringen stod i fokus när Marknadsfö­reningen i Halland arrangerad­e frukostklu­bb på Halmstad arena för det lokala näringsliv­et. Och budskapet från Jonas Hammarberg var tydligt: ”Ensam är inte stark!”

– Sverige är ett av de mest individual­istiska länderna, men på den här resan behöver vi varandra. Vi människor utvecklas inte lika snabbt som maskinerna och det kan skapa ångest och stress.

Det emotionell­a engagemang­et bland personalen är nödvändigt för att arbetsplat­ser ska lyckas med digitalise­ringen, menar Jonas.

– I dag är bara 16 procent emotionell­t engagerade så att de glömmer tiden på jobbet. 73 procent är oengagerad­e och passiva, medan 11 procent är direkt motverkand­e.

Han bor i dag i Kuala Lumpur, men är hemma i Halmstad 20 gånger om året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden