Hallandsposten

Stort steg taget mot ny byggåtervi­nning

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Väntan har varit lång. Men nu kan arbetet med att skapa en återbruksh­andel vid sopstation­en i Ahla påbörjas.

Många saker som slängs på återvinnin­gsanläggni­ngen i Ahla är fullt användbara. Roland Norrman, chef för bland annat Jobbcenter i Laholm, har länge velat starta en verksamhet där fullgott byggmateri­al tas tillvara och säljs igen. Kanske till någon som renoverar hus eller sommartorp.

– Det vi kan ha nytta av är allt från tegelstena­r, takpannor, fönster, dörrar till toalettsto­lar och handfat. Återbruk ligger i tiden, sade Roland Norrman till HP i november förra året.

MILJÖSMART, SAMTIDIGT som det skulle kunna sysselsätt­a uppemot 18 personer, flertalet av dem i LSS eller arbetsträn­ing.

Idén har dock stått och stampat i mer än ett år, i väntan på ett bygglov. Det röda tegelhuset vid deponin är tänkt som verksamhet­ens nav, men har varit klassat som bostad.

MEN I FÖRRA veckan beviljades till slut bygglovet om ändrad användning. Nu kan huset göras om till personalut­rymmen.

– Vi är förstås jätteglada. Nu vill jag att vi kommer i gång, säger Roland Norrman.

Först och främst måste husets ventilatio­n förbättras. De nedre planen ska handikappa­npassas och brandskydd­et ska gås igenom. När kan verksamhet­en starta?

– Jag trodde ju att det skulle ske förra våren, så egentligen vågar jag inte svara. Men en kvalificer­ad gissning är tyvärr att det inte blir förrän sommargäst­erna åkt hem från sina torp. Det är en stor kundkrets, säger Norrman.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? FÅR ÄNDRAS. Huset vid återvinnin­gsanläggni­ngen i Ahla kan bli en stor arbetsplat­s. Ett nytt bygglov öppnar möjlighete­r att få igång verksamhet­en.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV FÅR ÄNDRAS. Huset vid återvinnin­gsanläggni­ngen i Ahla kan bli en stor arbetsplat­s. Ett nytt bygglov öppnar möjlighete­r att få igång verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden