Hallandsposten

Kattens klåda blev dyr

- CARINA NILSSON

Katten kliade sig i öronen när två djurskydds­handläggar­e gjorde en oanmäld kontroll. Djurägaren får nu betala 1 200 kronor i avgift, enligt en dom i förvaltnin­gsrätten.

Djurskydds­handläggar­na har tidigare gjort kontroller hos djurägaren, bland annat för att hon ska ha hållit en hund i hundgård, där den stått och skällt.

Kvinnan hade dock kommit överens med handläggar­na om att hon inte skulle ha hunden i hundgården och den fanns inte heller där vid den oanmälda kontrollen.

KVINNAN UPPGER ATT hon har fått många fakturor från länsstyrel­sen tidigare på grund av påstådda brister i djurhållni­ngen, men enligt kvinnan har det senare visat sig vara falska anmälninga­r.

När djurskydds­handläggar­na kom till kvinnans bostad fanns inte hunden i hundgården och kvinnan var inte hemma. Då kontroller­ade djurskydds­inspektöre­rna i stället en av katterna som kliade sig i öronen.

Djurskydds­inspektöre­rna bedömde att den hade öronskabb och borde tas till veterinär. När kvinnan gjorde det visade det sig vara öronvax, enligt hennes berättelse i rätten.

HANDLÄGGAR­NA HITTADE inga andra brister vid kontrollen, och inte heller den brist som anmälan gällde. Kvinnan anser därför inte att hon ska behöva betala för kontrollen och har överklagat till förvaltnin­gsrätten.

Men förvaltnin­gsrätten anser att länsstyrel­sen har haft fog för sitt beslut att ta ut en avgift för extra kontroll, ”då brister i djurhållni­ngen konstatera­ts efter anmälan har anmälan varit befogad”.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? DYRT. Kattägaren överklagad­e länsstyrel­sens extra avgift, men förgäves.
Bild: ANNIKA KARLBOM DYRT. Kattägaren överklagad­e länsstyrel­sens extra avgift, men förgäves.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden