Hallandsposten

Par vill starta en klubb för friidrott och hälsa i Laholm

- ANN KATRIN NORLING akn@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

– Varför görs det skillnad på oss och andra? Det undrar Patrik Svanberg och Emma Karlsson som vill träna friidrott. Men ingen klubb i Laholm tar emot dem.

Patrik, 42 år, och Emma, 32, år är ett kärlekspar och sambor i Laholm, har funktionsv­ariationer och gillar att friidrotta.

– Jag tycker det är dåligt att ingen vill satsa på oss. Nu drömmer vi om att starta en friidrotts­klubb som är till för alla, säger Patrik.

Emma vill även hålla föreläsnin­gar om vikten av motion och sunda matvanor.

– Det är för få med funktionsv­ariationer som rör på sig. Många kommer hem efter jobbet och sätter sig i soffan med en pizza. Det är fel levnadsvan­or. Själv gillar jag att vara ute och gå eller springa. Jag skulle vilja rida också, men det finns ingen ridklubb för mig, säger hon.

Patrik har viktproble­m och vill träna bort överflödig­a kilon. Eftersom båda älskar friidrott åker de till Halmstad och tränar med IFK Halmstad.

– Vi har världens underbaras­te tränare. Det var tråkigt att de inte kunde vara med när vi tävlade i Göteborg, de skulle ha varit stolta, säger Patrik.

DEN 4–6 MAJ deltog de i Special Olympics Games i Göteborg för IFK Halmstad. Båda placerade sig bra i kulstötnin­g.

– Men i löpning kom jag sist. Det gör inget, det viktigaste är inte att vinna utan att ha skoj och umgås med andra. Vi träffade folk från hela Sverige, säger Emma.

Höks Handikappi­drott erbjuder flera sportgrena­r, men inte friidrott som Patrik och Emma vill utöva.

– Vi har tyvärr ingen instruktör för friidrott som är ett brett område. Det är svårt nog att hålla ihop de idrotter som vi erbjuder av brist på ledare. Så länge som vi inte har ledare kan vi inte utöka med nya idrottsgre­nar, säger Anders Agerström, ordförande i Höks HI.

LAHOLMS IF HAR i dagsläget heller ingen möjlighet att ta emot dem.

– Vi tränar inte vuxna just nu utan enbart barn och ungdomar. Precis som andra klubbar utmanas vi av bristen på tränare. Det låter spännande att kunna stötta en grupp med funktionsv­ariationer. Men först måste vi ha en dialog inom klubben. Det är viktigt att kunna erbjuda något bra, säger Anders Lindblad, ordförande i Laholms IF.

PATRIK OCH EMMA vet inte hur man startar en klubb. Men Patrik som arbetar på Café Zebra på Jobbcenter i Laholm övar genom att starta upp ett fotbollsla­g inom daglig verksamhet i Laholm. Emma har visserlige­n en praktikpla­ts på Junibacken­s förskola i Mellbystra­nd, men hon får ändå ingå i laget.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? FÖR HÄLSAN. Kärlekspar­et Patrik Svanberg och Emma Karlsson vill hjälpa andra att må bättre med friidrott och bra mat.
Bild: ANN KATRIN NORLING FÖR HÄLSAN. Kärlekspar­et Patrik Svanberg och Emma Karlsson vill hjälpa andra att må bättre med friidrott och bra mat.
 ??  ?? PLANER. Om allt går som Emma Karlsson och Patrik Svanberg vill startar de en friidrotts­klubb.
PLANER. Om allt går som Emma Karlsson och Patrik Svanberg vill startar de en friidrotts­klubb.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden