Hallandsposten

S vill bygga nytt ridhus

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

”Vi från S lovar att det ska bli ett nytt ridhus i Rydöbruk. Vi har också med det i vårt valmanifes­t, som en angelägen investerin­g.”

Hylte kommun är beredd att bygga ett helt nytt större ridhus i Rydö, för Hylte ryttarföre­nings räkning.

Men ryttarföre­ningen ställer sig kallsinnig till nyheten; man hade bara bett att kommunen skulle sätta upp snörasskyd­d på taket till det nuvarande ridhuset och hade inte väntat sig ett erbjudande om en ny anläggning.

Föreningen pekar på att det är mer angeläget, exempelvis, att bygga om det intilligga­nde stallet där hästarna finns.

– Vi välkomnar och är mycket glada, att kommunen på allvar börjat att investera i Rydöbruk. Men vi behöver i första hand inte, ett nytt ridhus, säger Lars-erik Karlsson, vice ordförande och kassör i Hylte ryttarföre­ning.

RIDANLÄGGN­INGEN och fastighete­n i Rydö ägs av kommunen men disponeras av ryttarföre­ningen sedan 30 år tillbaka och används bland annat som ridskola.

Det var i tisdags som den segdragna frågan om snörasskyd­det behandlade­s vid kommunstyr­elsens sammanträd­e. Socialdemo­kraterna tog de övriga närvarande partierna på sängen, genom att föreslå ett helt nytt ridhus istället för en investerin­g på taket till den nuvarande.

– Taket är beräknat att kosta mellan två och tre miljoner kronor. Vi vill se vad prislappen blir för att bygga ett nytt ridhus, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

S fick Vänsterpar­tiets och SPI:S stöd, men inte alliansvän­nen Liberalern­a. Eftersom en centerpart­ist lämnat mötet innan det aktuella RONNY LÖFQUIST (S) ärendet behandlade­s fick det nya ridhusförs­laget en liten majoritet: 6–5, på grund av att närvarande Spisupplea­nten Anders Bertilsson kunde träda in. Centern, Moderatern­a, Liberalern­a, Kommunens väl och den politiskt vilde Jerzy Golowkin röstade emot.

Beslutet innebär att budgetbere­dningen för 2019 får ta över frågan, sedan investerin­gen nu först ska utredas av kommunledn­ingskontor­et.

– Vi från S lovar att det ska bli ett nytt ridhus. Vi har också med det i vårt valmanifes­t, som en angelägen investerin­g, säger Ronny Löfquist.

DET FRÄMSTA MOTIVET är, anger han, att nuvarande ridhuset är för kort (40 meter) för dressyrtäv­lingar. Ett eventuellt nytt ridhus får en längd av 60 meter. Liknande byggnader som satts upp på andra håll har kostat mellan 8 och 12 miljoner kronor.

Socialdemo­kraterna gjorde sitt utspel utan att först ha överlagt med ryttarföre­ningen. Detta behövdes inte, menar Löfquist.

– Vi har medlemmar som rider och vi känner väl till verksamhet­en.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? ENKEL BYGGNAD. Nuvarande ridhus är 40 meter långt. Socialdemo­kraterna vill förlänga det med ytterligar­e 20 meter.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N ENKEL BYGGNAD. Nuvarande ridhus är 40 meter långt. Socialdemo­kraterna vill förlänga det med ytterligar­e 20 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden