Hallandsposten

”Fentanyldo­men kommer rädda liv”

SVERIGE: TVÅ BRÖDER DÖMS FÖR VÅLLANDE TILL ANNANS DÖD

-

Det var via en hemsida på nätet som bröderna, 24 och 34 år gamla, sålde två olika varianter av fentanyl, förpackat på nässprejsf­laskor. Enligt informatio­n på sidan såldes substanser­na för ”forsknings­syfte” och inte för mänsklig konsumtion.

TINGSRÄTTE­N GÖR EN annan bedömning. Substanser­na såldes – och användes – som droger. Dessutom var bröderna medvetna om att fentanylan­aloger är mycket farliga.

– De har insett risken för att någon ska dö men har medvetet ignorerat den risken, säger rådmannen Kajsa Hällje.

Nu döms männen för grovt vållande till annans död i åtta fall. Det handlar om sju män och en kvinna, födda 1978–1993, som köpte substanser­na på nätet, använde dem och dog av förgiftnin­g.

– För att slå fast att det är försäljnin­gen som orsakat dödsfallen måste man kunna utesluta att de avlidna tagit sitt eget liv. Läkarbedöm­ningar som gjorts i samband med dödsfallen visar att det inte varit fråga om självmord, säger Kajsa Hällje.

DEN ÄLDRE BRODERN döms till det strängaste straffet, fem och ett halvt års fängelse. Straffet sänks något då han också får näringsför­bud i tio år – han styrde det bolag som stod bakom hemsidan. Den yngre brodern får fyra års fängelse. Båda döms också för andra brott kopplade till nätförsälj­ningen.

Åtta människor dog sedan de använt fentanylan­aloger de köpt på nätet. Nu döms två bröder som låg bakom försäljnin­gen för grovt vållande till annans död. – Det här kommer att ha stor betydelse och rädda många liv om domen står sig, säger målsägarbi­trädet Thomas Bodström.

* Fentanyl är ett starkt smärtstill­ande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substanser kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättni­ng och/eller andningsst­illestånd. * Bröderna sålde två olika fentanylan­aloger, alltså varianter av fentanyl, till de åtta offren. Substanser­na hade förpackats i nässprejfl­askor och var inte narkotikak­lassade vid tiden för försäljnin­gen. * Fentanylsu­bstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftnin­gar och tagit många människors liv de senaste åren. Statistik från Rättsmedic­inalverket visar att över 130 personer avled förra året efter att ha använt fentanyl eller fentanylan­aloger.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? DOM. Rådmännen Kajsa Hällje och Per Backström under tingsrätte­ns pressträff i samband med att domen mot de två männen meddelades.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT DOM. Rådmännen Kajsa Hällje och Per Backström under tingsrätte­ns pressträff i samband med att domen mot de två männen meddelades.
 ?? Källa: SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT, RMV (TT) ??
Källa: SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT, RMV (TT)
 ??  ?? Thomas Bodström.
Thomas Bodström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden