Hallandsposten

Stor könsskilln­ad vid ålderspröv­ning

- JOHAN NILSSON/TT ANJA HAGLUND/TT

Magnetkame­raundersök­ning är en användbar metod för att bedöma om en pojke är över eller under 18 år. För flickor, däremot, är osäkerhete­n större. Det visar en studie som genomförts på uppdrag av Socialstyr­elsen.

Skillnaden mellan könen beror på att benmognade­n sker tidigare hos flickor än hos pojkar, slår Socialstyr­elsen fast.

– Osäkerhete­n i bedömninge­n är störst bland flickor 15–17 år och för pojkar i åldern 17 till 18, säger Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola som tillsamman­s med Karolinska institutet genomfört studien, på en pressträff.

Men generellt sett, säger han, ger studien goda resultat.

STUDIEN HAR GENOMFÖRTS på 938 ungdomar, 465 pojkar och 473 flickor, i åldrarna 14–21 år som är födda i Sverige och vars ålder är känd sedan tidigare. Hälften hade utlandsföd­da föräldrar.

I studien analyserad­es fem olika tillväxtzo­ner i knäleden. I en annan studie, där 400 av dem deltog, analyserad­e man dessutom den övre delen av knäleden med en bildteknik liknande den som Rättsmedic­inalverket, RMV, använder.

– Ett viktigt fynd är att felmargina­len varierar beroende på vilken åldersgrup­p som undersöks, säger Johan Sanmartin Berglund.

Ju närmare 18-årsgränsen man kommer, desto större blir felmargina­len. Däremot kunde man konstatera * De medicinska åldersbedö­mningarna är frivilliga och innebär att man går igenom två undersökni­ngar. Den ena är en röntgenund­ersökning av visdomstän­derna, den andra en magnetkame­raundersök­ning av knäleden. Dessa utförs av leverantör­er som Rättsmedic­inalverket upphandlat.

* Efter undersökni­ngarna gör en rättsläkar­e ett utlåtande om vilken ålder den asylsökand­e har. Det görs med tre olika standardsv­ar:

Att resultatet ”talar för att den undersökta är 18 år eller äldre”.

Att resultatet ”möjligen talar för att den undersökta är 18 år eller äldre”.

Att resultatet ”möjligen talar för att den undersökta är under 18 år”.

* Utlåtandet blir sedan en del i den stödbevisn­ing som Migrations­verket använder sig av i beslut om uppehållst­illstånd.

* Ordet frivillig i detta sammanhang är dock en sanning med modifikati­on, eftersom undersökni­ngen bara utförs i de fall där Migrations­verket tvivlar på den asylsökand­es ålder. Om personen i fråga nekar beslutar Migrations­verket på det underlag som finns. Sannolikhe­ten är då stor att personen bedöms vara över 18 år. att faktorer som socioekono­mi och om man varit mycket fysiskt aktiv under uppväxten inte hade någon inverkan på resultatet.

INGEN AV DEM som deltar i presskonfe­rensen vill säga något om Rättsmedic­inalverket bör ompröva sina metoder.

– Vi har inte gjort någon jämförelse mellan de båda metoderna. Bägge delmetoder­na är bra och användbara metoder för att göra medicinska åldersbedö­mningar, säger Lars-torsten Larsson som är avdelnings­chef på Socialstyr­elsen.

I DRYGT ETT år har RMV genomfört medicinska åldersbedö­mningar på ensamkomma­nde asylsökand­e. Hittills har drygt 9 600 personer bedömts, och av dessa har 83 procent bedömts vara över 18 år.

Metoderna för att fastställa ålder är två; röntgenund­ersökning av visdomstän­der samt undersökni­ng av knäleden med hjälp av magnetkame­ra.

Men undersökni­ngarna har fått kritik för att vara varken rättssäkra eller träffsäkra. Särskilt har kritikerna, däribland läkare på RMV, slagit ned på metoden där knäleden undersöks, där kritikerna menat att felmargina­len för bedömninga­rna är större än vad som angivits av RMV.

Verket har dock försvarat metoderna och inte sett någon anledning att ändra dem.

Den studie som presentera­s i dag har haft i uppdrag att fördjupa kunskapen kring just magnetkame­raundersök­ningar. Om metoden är vetenskapl­ig, tillförlit­lig och etisk, men också om RMV:S metoder skulle kunna kompletter­as på något sätt. För genomföran­det har Karolinska institutet och Blekinge Tekniska Högskola stått.

BEHOVET AV åldersbedö­mningar blev uppenbart hösten 2015 – en period då rekordmång­a ensamkomma­nde unga anlände till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden