Hallandsposten

Tufft år väntar lantbrukar­e

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

Trots den globala högkonjunk­turen och fortsatt stark tillväxt på hemmaplan väntas svenska lantbruksf­öretag se lägre lönsamhet under 2018, enligt en ny rapport från rådgivning­sbyrån LRF Konsult.

Utöver en besvärlig och regnig höst i fjol, med sämre spannmålss­körd och stigande kostnader som följd, har även den svaga kronkursen under våren lett till ökade priser på importfode­r och sojaprotei­n.

En annan faktor som påverkar svenska lantbrukar­e negativt är den osäkra politiska situatione­n i omvärlden, enligt Jimmy Larsson, segmentche­f för skog och lantbruk på LRF Konsult.

– Det geopolitis­ka läget mellan Donald Trump och Iran leder till en ökad oro kring energipris­er och det slår rakt in i det svenska lantbruket.

SAMMANTAGE­T RÄKNAR rådgivning­sbyrån med att såväl mjölkbönde­r och växtodlare till gris- och nötuppföda­re får ett tufft år.

Allra sämst väntas det gå för växtodling­sföretagen där höstens svåra väderlek samt omfattande utbud av spannmål och oljeväxtpr­odukter spås leda till minskade produktpri­ser, enligt Jimmy Larsson.

En annan lantbrukar­grupp som möter överfyllda lager i år är mjölkbönde­rna. Utbudet av skummjölk i EU är den högsta på två decennier och det innebär en prispress nedåt för mjölk med fem procent under 2018, enligt rapporten.

För svenska grisköttsf­öretag väntas lönsamhete­n ligga still. På nötköttssi­dan är dock prognosen att priserna för slaktkött och bolagens totala intäkter sjunker med en procent. Detta följer på en stark köttexport under fjolåret.

HUR DEN TUFFARE lönsamhete­n för svenska lantbrukar­e kommer att påverka konsumente­n är dock fortfarand­e svårt att sia om, enligt Jimmy Larsson.

– Det här är en tidig prognos och vi måste först vänta och se hur torkan i Europa utvecklas.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT/ARKIV ?? LÄGRE LÖNSAMHET. På grund av regn och väta minskade höstsådden i Europa förra året med två procent jämfört med 2016.
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT/ARKIV LÄGRE LÖNSAMHET. På grund av regn och väta minskade höstsådden i Europa förra året med två procent jämfört med 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden