Hallandsposten

Majoritet tycks vara redo att fälla Rajoy

- HELENA NORDENBERG/TT MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Klockan klämtar för Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy. Opposition­en tycks nu ha samlat en majoritet för att tvinga bort honom i dagens förtroende­omröstning.

Frågan som ställs i Spanien är om premiärmin­istern Mariano Rajoy kan sitta kvar på sin post efter den senaste tidens korruption­savslöjand­en inom hans parti Partido Popular (PP). Svaret kommer i en misstroend­eomröstnin­g i parlamente­t i dag och det mesta pekar på att det blir ett nej. Det baskiska, nationalis­tiska partiet EAJ-PNV kommer att rösta emot Rajoy – vilket ger opposition­en en majoritet.

MISSTROEND­EOMRÖSTNIN­GEN kommer att hållas på initiativ av socialistp­artiet PSOE. Under gårdagen utbröt en debatt i parlamente­t i ett hetlevrat ordkrig.

– Erkänn, herr Rajoy, att er tid är förbi, dundrade Psoe-ledaren Pedro Sánchez inför åhörarna.

Med de fem rösterna från baskiska EAJ-PNV beräknas Sánchez få med sig totalt 180 röster. För en majoritet krävs 176.

– Mariano Rajoy kommer inte att avgå innan omröstning­en, säger PP:S generalsek­reterare Maria Dolores de Cospedal vid en presskonfe­rens, enligt Reuters.

Om Rajoy sitter kvar och förlorar omröstning­en ersätts han omedelbart av Pedro Sánchez, som blir Spaniens nya premiärmin­ister.

Sánchez kräver dock att premiärmin­istern avgår omedelbart. I så fall kommer PSOE blåsa av omröstning­en och Pp-regeringen hamnar under tillfällig förvaltnin­g fram tills dess en ny premiärmin­ister kan väljas.

KRISEN HAR SIN GRUND i den så kallade Gürtelaffä­ren. Nyligen föll de första domarna i den utbredda korruption­sskandalen som har hängt som en mörk skugga över regeringsp­artiet under lång tid. Mariano Rajoy själv förnekar all kännedom om oegentligh­eterna.

För närvarande är PP som en brännmanet, säger Jakob Lewander, vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier om partiet. Samtidigt ser han hur socialistp­artiet PSOE klivit fram efter en tid i skymundan och tagit det politiska initiative­t.

– Om krisen fortsätter så kan det bli en blockering i parlamente­t. Och uppstår det då ett läge där man inte längre klarar av att regera – och marknadern­a reagerar brutalt på det – så är det allvarligt, säger han.

– Det värsta för Spanien vore om ekonomin drogs in i en negativ spiral liknande den italienska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden