Hallandsposten

EU utlovar direkt svar på ståltullar

USA/EU: USA GAV BESKED EFTER MÅNADER AV OVISSHET

- JOAKIM GOKSÖR/TT ROBIN SALOMONSSO­N/TT

– Det skulle slå hårt mot den svenska ekonomin, säger hon.

Det som kommer att ske nu, enligt EU- och handelsmin­istern, är att EU drar USA inför världshand­elsorganis­ationen WTO och inom ett par veckor börjar införa egna importtull­ar på vissa amerikansk­a varor som motsvarar samma summa som USA:S stål- och aluminiumt­ullar.

–Sedan får vi se om allt det stål som tidigare skulle säljas på den amerikansk­a marknaden nu svämmar över i EU. Då måste vi införa skyddsåtgä­rder i EU.

besked för det sämsta möjliga men trycker på det skulle bli än värre om USA fortsätter på samma inslagna väg när det gäller import av fordon i landet.

– Stålexport­en från Sverige ligger på fyra miljarder kronor medan den svenska fordonsexp­orten är fem gånger så stor på strax över 20 miljarder kronor. Skulle det landa där kommer det slå hårt mot Sverige, säger Ann Linde.

Stålbolage­t SSAB, vars försäljnin­g i USA uppgick till 15,2 miljarder kronor i fjol, tonar

Trumpreger­ingens beslut sätter punkt för månader av ovisshet och ordkrig mellan Bryssel och Washington om tullarna.

Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker kallar tullbeslut­et ”fullständi­gt oacceptabe­lt” och EU:S handelskom­missionär Cecilia Malmström är besviken.

”Detta är en dålig dag för världshand­eln. Vi gjorde allt vi kunde för att undvika det här resultatet”, skriver hon i en kommentar.

Enligt Malmström har hon argumenter­at för en ”positiv transatlan­tisk handelsage­nda” i månader av dialog med amerikansk­a representa­nter, inklusive handelsmin­istern Wilbur Ross. Kravet har varit att EU som en allierad partner fullt ut och permanent, utan villkor, skulle undantas från tullarna.

Denna linje har enligt Malmström varit väl förankrad hos Euländerna­s regeringar.

”EU:S respons kommer att bli väl avvägd och i linje med WTO:S regler”, skriver Malmström.

USA inför tullar på stål och aluminium från EU från och med i dag, bekräftar USA:S handelsmin­ister Wilbur Ross. Eu-kommission­en svarar med omedelbara motåtgärde­r och anmäler tullarna till Världshand­elsorganis­ationen WTO.

DET BLIR DELS en anmälan av USA:S stål- och aluminiumt­ullar till WTO, då de enligt Eu-kommission­en

 ??  ?? GÖR VERKLIGHET AV HOTET. Att USA:S President Donald Trump kommer att straffa EU med tullar på stål och aluminium står nu klart.
GÖR VERKLIGHET AV HOTET. Att USA:S President Donald Trump kommer att straffa EU med tullar på stål och aluminium står nu klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden