Hallandsposten

Grisblod och sminkös bistod vid fejkmordet

- MATTIAS MÄCHS/TT

Knappt har chocken över att han är vid liv lagt sig förrän nya häpnadsväc­kande detaljer avslöjas om den ryske journalist­en Arkadij Babtjenkos fejkade mord. Själv berättar han om hur han smetades in med grisblod. Samtidigt höjs kritiska röster över Ukrainas agerande.

Babtjenko säger i en intervju dagen efter att han ”återuppsto­d från de döda” att det användes grisblod när hans död fejkades. En sminkös hade också anlitats, skriver Reuters. Endast de allra närmast anhöriga var införstådd­a i hemlighete­n.

Journalist­en berättar vidare att han kördes i ambulans till bårhuset där han bytte kläder och sedan satte sig för att titta på nyheterna.

MEN GLÄDJEN ÖVER att den påstått mördade journalist­en Arkadij Babtjenko är vid liv grumlas av bister kritik mot Ukrainas lek med sanningen. Landets myndighete­r försvarar dock agerandet, och hävdar att man avstyrt planer på att mörda totalt 30 personer.

– Jag anser att beslutet att sprida falsk informatio­n om en journalist­s liv är djupt beklaglig, säger Harlem Désir, pressfrihe­tsansvarig vid Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), enligt BBC.

Det var i tisdags som ukrainska myndighete­r rapportera­de att Babtjenko skjutits ihjäl vid sitt hem i Kiev.

Men på onsdagen dök Babtjenko plötsligt upp i en tv-sändning tillsamman­s med ukrainsk säkerhetst­jänst – som berättade att allt var en bluff.

Anledninge­n? Att förekomma ett riktigt mordförsök som säkerhetst­jänsten påstår har beställts av Ryssland.

FLERA ANALYTIKER STÄLLER sig i dag frågan om varför man varit tvungen att fejka Babtjenkos död för att rädda hans liv och påpekar att framtida utspel från Ukraina nu kommer att mötas med skepsis.

Den internatio­nella journalist­federation­en, IFJ, välkomnar att kollegan visat sig vara vid liv, men kallar Ukrainas bluff för oacceptabe­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden