Hallandsposten

HBK och Jönsson slog till i derbyt

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

Kurvan fortsätter peka uppåt för Halmstads BK:S nya damlag. Efter två raka seriesegra­r i division 3 och 4 är man nu topplag även som nykomlig i division 2 – och vann derbyt mot Kvibille med 3–1 (2–1). – Helt nöjda är vi inte, men vi är väldigt nöjda med tre poäng, säger Zara Jönsson.

KVIBILLE HBK 3 1

Jönsson – fjolårets halländska skyttedrot­tning med hela 49 mål för HBK i division 3 – har haft en motigare start på 2018 och varit både sjuk och skadad.

Men efter att hon nätat hela fem gånger i 19–0-segern mot hopplösa Stattena häromvecka­n har målskyttet börjat lossna och hon satte sin nionde boll för året när hon stötte in Ellinor Söderlunds frispark till 3–1 efter dryga timmen på Björkevi.

– Ja, men det var skönt. Framför allt kanske att vi tar tre poäng som är det viktigaste, men det är så klart skönt att sätta en av chanserna jag får, säger Zara Jönsson.

HBK förlorade ”seriefinal­en” mot Hittarp förra veckan med 1–3, men tog nu sin sjunde seger på nio omgångar och krympte avståndet upp till Hittarp till tre poäng med en match mer spelad.

MOT KVIBILLE PRESENTERA­DE man dessutom ett nyförvärv med allsvensk erfarenhet i mittfältar­en Emma Nielsen, som förra säsongen ingick i Halmias samarbetsa­vtal med Vittsjö och gjorde tre inhopp i högsta serien.

Nielsen berättar att hon hade motivation­sproblem under sista tiden i Halmia och gör nu en omstart i HBK, där lillasyste­r Ellie Nielsen finns sedan tidigare.

Det var ett öppet och händelseri­kt kommunderb­y – men HBK vann rättvist totalt sett även om spelet inte fungerade fullt ut.

– Vi är väl kanske inte helt nöjda med vår prestation. Vi är bättre i andra halvlek, där vi tar tag i matchen lite mer, har lite mer energi och täpper till lite, säger Zara Jönsson.

HBK TOG LEDNINGEN när Moa Karlsson nickade i stolpen och Ella Folkesson tryckte in returen i 13:e minuten. Karlsson lobbade sedan själv in 2–1, fint framspelad av Malin Andersson, i 37:e minuten.

Det kunde även ha blivit 4–1 till HBK, men Kvibilles målvakt Maja Arvehell – som hade en intensiv afton – räddade Arbnora Robelis straff varpå Moa Karlsson lyfte returen över öppet mål.

KVIBILLE FÖRLORADE FÖR tredje matchen i rad, men var inte ofarligt. Emmy Lundkvist träffade stolpkryss­et redan i matchinled­ningen och pigga yttern Evelina Brag – som frispelad kvitterade till 1–1 i 29:e minuten – hade en boll i stolproten i andra halvlek.

– En jättesur förlust. Jag tycker att vi gör det riktigt bra och håller upp det och spelar bort dem ganska många gånger, men gör man inte mål så vinner man inte heller, säger Evelina Brag.

?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MÅLJUBEL. Zara Jönsson (tvåa från vänster) gratuleras av Linn Eskilsson (nummer 7) och andra lagkamrate­r sedan hon fastställt HBK:S segersiffr­or till 3–1 i derbyt mot Kvibille. Tvåa från höger är nyförvärve­t Emma Nielsen.
Bild: JARI VÄLITALO MÅLJUBEL. Zara Jönsson (tvåa från vänster) gratuleras av Linn Eskilsson (nummer 7) och andra lagkamrate­r sedan hon fastställt HBK:S segersiffr­or till 3–1 i derbyt mot Kvibille. Tvåa från höger är nyförvärve­t Emma Nielsen.