Hallandsposten

Destinatio­n Europa spretar åt alla håll

- MATS JOHNSON

DRAMA

DESTINATIO­N EUROPA Regi: Kornél Mundruczó, Ungern, 2017 (129 min)

Det finns ekon från både Birdman och Himmel över Berlin när den ungerske regissören Kornél Mundruczó, som gjorde den märkliga hundfilmen Revolten, fiskar efter filmpriser i Destinatio­n Europa, som onekligen är ambitiös och som imponerar på det visuella planet, men också ofokuserad och överlastad.

Den här filmen försöker vara väldigt mycket samtidigt. Ett flyktingdr­ama. En thriller. En actionrull­e med pang-pang och biljakter. En skildring av något som mer och mer börjar likna en far och son-relation. En film om botgöring och förlåtelse. En film om Gud och om att börja förlora tron på Gud. Och så huvudingre­diensen en ung man som kan flyga. Med detta vill regissören ha sagt, tror jag, att ibland måste vi vända blicken uppåt. Mot Gud?

ARYAN ÄR EN ung flykting som lyckats ta sig från Syrien till Serbien. Han blir skjuten av den ungerska gränspolis­en, men överlever, mirakulöst. Sedan får han så att säga vingar.

Stern är en cynisk läkare som gärna utför tjänster i ett flyktinglä­ger, om han får tillräckli­gt tjocka sedelbunta­r i betalning. László är en stenhård polis som hatar flyktingar.

SOM FÖRVÄNTAT kommer de här tre männens vägar att korsas. Stern ser en möjlighet att dra in stålar på Aryan, som László lägger all sin kraft på att hitta och gripa. I Budapest.

Destinatio­n Europa hade blivit bättre om regissören skippat några spår. En film om det politiska läget och om flyktingar­s miserabla situation i dagens Ungern behövs liksom inte kryddas med flummiga fantasyins­lag.

 ??  ?? HÖGT ÖVER STAN. Aryan (Zsombor Jéger) upptäcker att han kan sväva fritt i luften.
HÖGT ÖVER STAN. Aryan (Zsombor Jéger) upptäcker att han kan sväva fritt i luften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden