Hallandsposten

Så hittar du godast cider

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Cider kan vara allt från läsk till att nästan smaka som öl. Konsumentp­anelen har testat nio av alla de slag. Här finns något för var och en, för smaken är som bekant delad.

TEST:

Cider är en dryck som ställs fram på kalasborde­n och de alkoholfri­a variantern­a kan erbjudas barnen som alternativ till läsk. De vuxna kan dricka den i stället för vin eller flaskvatte­n.

På testbordet serverades nio varianter, varav alla utom en ligger på max 0,5 volymproce­nt alkohol, som är gränsen för att en dryck ska klassas som alkoholfri. Den nionde är en klassiker, Herrljunga original, som ligger precis över gränsen med 0,7 procents alkohol.

– De smakade väldigt olika. En smakade öl, en smakade svamp och en smakade fotsvett, sa Margitta Grotenfelt.

– Fotsvett? Hur smakar det? Det vet inte jag eftersom jag sällan dricker fotsvett, skojade Per Melgaard Löken.

MARGITTA GROTENFELT förklarade då att hon syftade på den doft som steg in i näsan samtidigt som hon drack.

En del cidervaria­nter smakade definitivt mer vuxet, medan andra hade en sötare karaktär, åt läskhållet. Men sötma balanserad med syra upplevdes inte lika sliskigt av panelmedle­mmarna. För de konsumente­r som föredrar de syrligare variantern­a gäller det att navigera rätt bland sorterna – likaså för dem som vill ha mer sötma.

Daniel Dewerud höll med om att det var ”en salig blandning”. Och apropå läsken så gillade han bäst just det, de sötare sorterna. – Läsk är gott! – Det ändrar sig med åldern, sa Per Melgaard Löken, som gillade lite vuxnare smak.

– Ja, det lär blir så, svarade Daniel Dewerud.

I TOPP MED fyra fyrar i betyg placerade sig Somersby. Vinnaren är helt alkoholfri och passar till mat, enligt Konsumentp­anelens smaklökar.

Sedan följde en hel radda av olika smakkarakt­är, med tre fyrar som betyder bra: Ica Selection, Herr-

gårdscider från Kiviks musteri, Premium cider från Tosterup, Skånsk äppelcider från Kiviks och Äpplecider original från Herrljunga.

Liksom Somersby klassades också Skånsk äppelcider till den lite vuxnare kategorin – mer lämplig ihop med föda och dessutom inte så söt. Faktiskt den minst söta av alla nio testade sorter, enligt näringsvär­desdeklara­tionen.

DÄREMOT VAR DET inte självklart att vuxen smak, och att drycken passar som ersättning för vin eller annan mer alkoholhal­tig dryck, skulle ge högt betyg. Den brittiska cidern Stowford Press hamnade sämst med en fyr och bland omdömen i protokolle­n stod det ”en mix av gammal saft och avslaget öl”. Och en annan i panelen undrade ”är detta verkligen en cider, eller en förklädd öl”?

Oenigheten var som störst när det gällde Stowford press; att ett par i panelen ändå tyckte om den renderade åtminstone en fyr i betyg.

Oenighet, om än mindre, rådde även om cidern från Tosterup. Där handlade de skilda åsikterna om äppelsmake­n. En del uppskattad­e cidern för sin naturlighe­t, medan andra ansåg att den inte längre smakade cider, eller som en uttryckte det ”smakar mest som Mer”.

Den brittiska cidern Stowford Press hamnade sämst med en fyr och bland omdömen i protokolle­n stod det ”en mix av gammal saft och avslaget öl”. Och en annan i panelen undrade ”är detta verkligen en cider, eller en förklädd öl”?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden