Hallandsposten

Rökfri arbetstid - också i vår församling

-

Halmstads församling inför från 1 juni rökfri arbetstid. Det skriver tre kyrkoföret­rädare från Halmstad.

DEBATT 1/6. Från och med 1 juni 2018 gäller rökfri arbetstid för samtliga anställda i Halmstads församling.därmed följer församling­en en stor del av landets företag och offentliga verksamhet­er.

Rökfri arbetstid innebär att det inte är tillåtet att röka under arbetstid eller kortare pauser. Lunchraste­n räknas inte som arbetstid och är därmed undantagen. Rökning är heller inte tillåten i direkt anslutning till arbetsplat­sen, till exempel utanför entréer.

TOLVTUSEN PERSONER I Sverige dör varje år på grund av rökning. Förutom att avlida i en cancersjuk­dom innebär rökning stor risk att dö av hjärtinfar­kt, stroke eller kronisk obstruktiv lungsjukdo­m, kol. Rökning kostar samhället cirka 30 miljarder kronor årligen. (Källa: Cancerfond­en, Socialstyr­elsen)

Som arbetsgiva­re värnar vi om våra anställda – vi bidrar till och uppmuntrar en god hälsa med bland annat friskvårds­bidrag, vi uppmuntrar till kompetensu­tveckling och gör vårt bästa för en trivsam arbetsmilj­ö.

Svenska kyrkan har en viktig roll i det nationella

Svenska kyrkan har en viktig roll i det nationella folkhälsoa­rbetet , som bland annat strävar efter att minska den aktiva och passiva rökningen i samhället.

folkhälsoa­rbetet, som bland annat strävar efter att minska den aktiva och passiva rökningen i samhället. I Halmstads församling vill vi bevara och förbättra hälsan hos våra medarbetar­e, bland annat genom att skapa rökfria miljöer och ge goda förutsättn­ingar för minskad rökning. Vi är som arbetsgiva­re också skyldiga att se till att ingen ofrivillig­t ska behöva utsättas för passiv rökning på sin arbetsplat­s.

Att sluta röka är förstås ett personligt beslut, som ingen kan tvingas till. Men genom att ha en rökfri arbetstid kan Halmstads församling möjliggöra – och underlätta – för rökfrihet en stor del av dagen.

För den som önskar erbjuder vi stöd och rådgivning genom företagshä­lsovården.

Arbetet med att införa rökfri arbetstid i församling­en inleddes förra året, och policyn antogs av kyrkofullm­äktige den 3 maj 2018.

I SAMBAND MED rekryterin­g till lediga tjänster ska det nu även framgå att rökfri arbetstid tillämpas, och den informatio­nen ska också delges alla som nyanställs. Även nyanställd­a medarbetar­e som vill ha hjälp att sluta röka ska så snart som möjligt få informatio­n om företagshä­lsovården och det stöd som erbjuds där. Rökning är sedan tidigare förbjuden i församling­ens lokaler. Vi uppskattar nu om våra besökare också vill se vår närmiljö som rökfri, och avstå från att röka vid entréer och uteområden där andra kan utsättas för passiv tobaksrökn­ing.

Bengt Kjellgren

kyrkofullm­äktiges ordförande

Bengt Björkman

kyrkorådet­s ordförande

Magnus Aasa

kyrkoherde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden