Hallandsposten

Miniblinie­r

-

(CA 40 ST)

2 ägg 25 g jäst 3 dl mjölk 2 dl bovetemjöl 1 dl vetemjöl 1 tsk salt 50 gram smör

Topping:

Ca 200 g löjrom (självklart går det bra med stenbitsro­m också) 5 dl crème fraiche 3 rödlökar 1 stort knippe dill 2 citroner

20 st tunna skivor breasaola Ca 150 g chèvre (går fint med fetaost också) Bladpersil­ja

Gör så här: Separera ägggulorna från äggvitorna. Ställ in vitorna i kylskåpet så länge. Smula ner jästen i en bunke eller i skålen på köksmaskin­en. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör i äggulor, bovetemjöl, vetemjöl och salt och vispa till en jämn smet. Täck skålen med en ren handduk och låt smeten jäsa i 40 minuter på en jämnt tempererad plats. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sedan försiktigt ner dem smeten. Hetta upp smör i en stekpanna använd en glass-skopa som mått och klicka ut plättar i stekpannan. Stek minblinier­na på båda sidor på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidorna. Låt dem svalna på ett galler eller på ett bakplåtspa­pper. Tips! Använder du en större stekpanna och gör stora blinier direkt låter du dem först svalna och skär sedan ut lagom stora plättar med hjälp av en stansring eller ett glas. Eventuellt svinn hamnar i kockens mun! Finhacka rödlöken. Lägg ut blinierna på tallrikar och toppa med creme fraiche, hackad rödlök, rom och en dillkvist.

Skär citronen i klyftor och lägg på fatet så att gästerna själva kan pressa saften över om de så önskar. Vik ihop en skiva bresaola och lägg på blinierna. Toppa med lite fint skuren chévre och lite hackad bladpersil­ja.

 ??  ?? STORFAVORI­T. Den lena pannacotta­n passar så bra med det spröda pajskalet.
STORFAVORI­T. Den lena pannacotta­n passar så bra med det spröda pajskalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden