Hallandsposten

Hans Roslings budskap var enkelt. Mänsklighe­ten har aldrig haft det så här bra tidigare.

POSITIVISM. Gemene man borde ta till sig Hans Roslings budskap: Det finns mycket positivt att glädja sig åt.

- SOFIA NERBRAND Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 4/6. Man kan inte längre dela in världen i U- och I-länder. Majoritete­n av världens befolkning bor i medelinkom­stländer. Hans Rosling, mästerpeda­gogen och professorn i internatio­nell hälsa som gick bort i fjol, menade att den största revolution­en i vår tid är att andelen av världens befolkning som lever extrem fattigdom har halverats under de två senaste årtiondena.

Nio av tio av alla barn har vid ett års ålder vaccinerat­s. Trettioåri­ga kvinnor har gått i skola i genomsnitt nio år. Medellivsl­ängden i världen är sjuttiotvå år – jämfört med trettio år på 1800-talet.

MEN KUNSKAPSNI­VÅN OM att många saker har blivit enormt mycket bättre är mycket låg – även bland högutbilda­de. Dessutom har vi genomgåend­e en mycket mer negativ uppfattnin­g än vad som är befogat. I Roslings undersökni­ngar uppvisar människor en svartsyn och en instinkt att dela in det mesta i gott och ont. Alla har en förödande och systematis­kt felaktig bild av världen, slår Rosling fast i den nyutkomna boken Factfulnes­s.

Hans Rosling arbetade tillsamman­s med sin son och sonhustru under många år med att sammanstäl­la och presentera fakta om världens sanna tillstånd. Det fantastisk­a materialet på hemsidan gapminder.org finns nu även i bokform. Bill Gates har utnämnt Factfulnes­s till en av de viktigaste böcker han någonsin läst. Varför? Jo, när inte ens de som ska vara de mest upplysta och som har stor makt i såväl näringsliv som politik vet hur världen ser ut, så minskar självfalle­t sannolikhe­ten att besluten blir bra.

Hur kommer det sig att vi har så svårt att ta in fakta och ompröva vår världsbild? Hans Rosling funderade mycket över detta. Trots att han på sina föreläsnin­gar både visade statistik om hur oerhört mycket bättre mänsklighe­ten har det i dag än för tjugo år sedan och slukade ett svärd för att få sin publik att känna förundran så misslyckad­es han gång på gång. Det tog honom sjutton år och otaliga föreläsnin­gar innan Världsbank­en slutade att tudela världen.

Hans förklaring är att vår hjärna har en tendens att överdramat­isera och en grundlägga­nde drivkraft att dela upp saker och ting i två olika grupper med ett tomt gap däremellan. Vi har lättare att se det som är dåligt än det som är bra. Ytterlighe­ter gör vi ofta till sanningar och vi missar att de flesta befinner sig i mitten, att grupper ofta överlappar och att det sker förändring­ar över tid.

Gemene man borde ta till sig Roslings budskap: Det finns mycket positivt att glädja sig åt. Världen är inte svart och vit, människor är inte dömda till armod och erbarmliga liv, klyftorna vidgas inte. Tvärtom får miljarder människor det mycket bättre på historiskt kort tid.

UTBREDNING AV DEMOKRATI, marknadsek­onomi, handel och respekt för mänskliga rättighete­r förklarar utveckling­en. Liksom vacciner, allmän hälso- och sjukvård och jämställdh­et mellan könen. Vi som bor i ett av de länder som har det allra bäst borde känna tacksamhet varje dag. Och tillförsik­t eftersom vi har ett bra recept för bättre hälsa och ökat välstånd.

Det finns förstås fortfarand­e förfärliga problem. Ändock: Mänsklighe­ten har aldrig haft det så här bra tidigare. Världen blir bättre. Titta bara på siffrorna.

 ?? Bild: MARC FEMENIA/TT ?? HANS ROSLING (1948-2017). Professorn var en sann folkupplys­are.
Bild: MARC FEMENIA/TT HANS ROSLING (1948-2017). Professorn var en sann folkupplys­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden