Hallandsposten

Risk för ras stoppar arbete på Bastionen

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

HALMSTAD: Sista delen av Bastionens renovering är stoppad. Orsaken är risk för ras. En geologisk utredning ska göras innan arbetet går vidare.

Risk för ras gör att kommunen stoppar sista delen av Bastionens renovering. Slänten mot Nissan bedöms vara svårare att gräva i än man först trott. En geologisk utredning ska nu ge svar på hur arbetena kan gå vidare – och vad notan blir.

I början av april drog renovering­en av Bastionen i gång. Enligt Peter Gustafsson, projektled­are på teknik- och fritidsför­valtningen, har merparten gått som förväntat.

– Vallarna där de gamla plantering­arna hade rasat är klara på bägge sidor och vi har även gjort i ordning gränden mellan Bastionen och Hotell Mårtenson, säger han.

Det som återstår är att få upp plantering­ar med murgröna, vilket förväntas bli klart före midsommar.

– Murgrönan kommer att täcka stora delar av vallarna redan från början och sedan kommer den själv klättra uppåt och täcka resten, säger landskapsa­rkitekt Anneli Bylander.

Dessutom har den tänkta belysninge­n i Norre port fått tillstånd av länsstyrel­sen och ska sättas upp efter sommaren.

VÄRRE ÄR DET med slänten mot Nissan. Planen var att gräva upp stubbar, buskar och träd som har tryckt sönder både slänten och muren med sina rotverk, restaurera muren och sedan plantera gräs.

Detta moment beskrevs redan från början som det mest komplicera­de och nu är det osäkert hur arbetena ska utföras. Det är ett dilemma att all växtlighet har en sammanbind­ande effekt och samtidigt trycker sönder murens konstrukti­on.

– Peab som skulle utföra jobbet har bedömt att om man börjar rota i det här finns risk att hela slänten rasar. Om den gör den finns risk för personskad­or för personalen som utför jobbet. Och blir det en okontrolle­rad rasning vet vi inte vad som händer med slänten. Därför har vi beslutat oss för att avbryta uppdraget, säger Peter Gustafsson.

En fördjupad geologisk utredning ska nu göras för att få ett bättre underlag för hur slänten kan förväntas bete sig om man börjar gräva i den.

Tidigast i höst kan en sådan utredning ligga klar och utifrån den fattar förvaltnin­gen beslut om hur man ska gå vidare. Oavsett vad utredninge­n visar kommer dock inte området att göras i ordning i år.

RISKEN FINNS OCKSÅ att kommunen avstår från att göra ingrepp i slänten.

– Vi kan hamna i en situation där det blir ganska enkelt men det kan också bli så att kostnadern­a drar iväg. Summan av kardemumma­n är att vi måste ha ett bättre underlag innan vi kan ta ställning, säger Peter Gustafsson.

Fem miljoner kronor har avsatts till projektet och räcker inte det är det upp till politikern­a att skjuta till mer pengar.

 ?? Bild: CECILIA WELIN ?? STOPP FÖR JOBB. Hela renovering­en av Bastionen skulle ha varit klar till midsommar enligt planen. Nu blir det inte så eftersom risken för ras gör att kommunen stoppar arbetet på slänten mot Nissan.
Bild: CECILIA WELIN STOPP FÖR JOBB. Hela renovering­en av Bastionen skulle ha varit klar till midsommar enligt planen. Nu blir det inte så eftersom risken för ras gör att kommunen stoppar arbetet på slänten mot Nissan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden