Hallandsposten

Hattrick HBK:S lycka

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Tre misstag av Varbergs Bois och ett äkta hattrick av Kosuke Kinoshita. Då vann Halmstads BK derbyt.

Först bjöds Halmstads BK och Kosuke Kinoshita i värmen på Påskbergsv­allen på en 3–0-ledning i paus av Varbergs Bois för att sedan ändå hålla på att skänka bort segern i derbyt. Sedan bjöd varken Sverige eller Danmark på knappt någonting alls på Friends arena i det första Vm-genrepet av två när ingen ville riskera något, ingen ville bli skadad och ingen ville spela sig ur Janne Anderssons startelva.

Resultat 3–2 till HBK respektive 0–0. Två helt logiska resultat sett till förutsättn­ingarna.

Att som HBK på två egna chanser göra tre mål när ingen var målen är förstås en konst i sig.

Men motståndar­misstag är också en del av spelet precis som volleyskot­t i krysset eller tåfjuttar stolpe in. Och det var precis det som var en del av HBK:S matchplan, att vänta på Bois misstag.

– Ja, vi visste att Varberg gillade att rulla boll i backlinjen. Men hade vi pressat för högt hade dom bara slagit långt. Nu lät vi Varberg fortsätta rulla för förr eller senare skulle det då komma ett misstag, förklarade Hbk-tränaren Igor Krulj.

Det kom inte ett misstag. Inte två heller. Utan tre. Kinoshita i gammal försäsongs­målform tackade och tog emot med ett äkta hattrick.

Men i matchplane­n ingick naturligtv­is inte att slarva, spela nonchalant och inte göra jobbet, även om Hbk:arna efter 3–2-reducering­en tycktes inse allvaret och sedan aldrig var hotat.

SÅ TROTS ATT HBK ännu inte gjort en enda fulländad match över 90 minuter är laget efter sju förlustfri­a matcher varav fem segrar bara tre poäng efter en allsvensk direktplat­s med en match mindre spelad sedan Örgryte kvitterat i slutet i toppmötet med Falkenberg­s FF.

– Ja, man får leta fel efter varje match. Men ändå går vi därifrån med tre poäng, sa Igor som med Peter Larsson och Jesper Westerberg avstängda har halva backlinjen borta mot IK Frej.

Fast att Marcus Mathisen då tar plats i mittförsva­ret, Thomas Boakye byter kant till högerback och Andreas Bengtsson kliver in till vänster är väl då knappast någon vild gissning.

Lika lite som att Janne Anderssons landslag inte heller mot Peru på Nya Ullevi på lördag kommer att lägga i någon överväxel eller avslöja intränade varianter på fasta situatione­r inför stundande Vm-slutspel. Eller som han själv uttryckte det: – Det är en träningsma­tch och vi har ett VM framför oss. Det går inte att komma ifrån, sa han efter att ha utnyttjat samtliga sex byten, där Martin Olsson och framför allt Jimmy Durmaz dock visade att de vill vara med i startelvan.

”Men motståndar­misstag är också en del av spelet precis som volleyskot­t i krysset eller tåfjuttar stolpe in.”

DET ÄR INTE heller nu som Sverige ska vara bäst. Utan den 18, 23 och 27 juni mot Sydkorea, Tyskland och Mexiko när det gäller.

Minns 3–0 mot Wales inför EM i Frankrike 2016. Sverige åkte ut utan att ha gjort ett enda mål på egen hand (bara ett självmål) medan Wales tog sig till semifinal.

Så stor/liten betydelse kan ett genrep ha. Även om det naturligtv­is för självförtr­oendet är skönt att hålla nollan och få göra mål i stället för att bränna lägen som Isaac Kiese Thelins i slutet.

 ??  ??
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/ SIMON HASTGÅRD, BILDBYRÅN ?? MÅLRIKT OCH MÅLLÖST. Först visade Kosuke Kinoshita vägen för HBK med sitt hattrick mot Varbergs Bois. Sedan riskerade Emil Forsberg och Yussuf Yuray Poulsen ingenting i första Vm-genrepet mellan Sverige och Danmark.
Bild: KRISTER ANDERSSON/ SIMON HASTGÅRD, BILDBYRÅN MÅLRIKT OCH MÅLLÖST. Först visade Kosuke Kinoshita vägen för HBK med sitt hattrick mot Varbergs Bois. Sedan riskerade Emil Forsberg och Yussuf Yuray Poulsen ingenting i första Vm-genrepet mellan Sverige och Danmark.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden