Hallandsposten

”Giftorm” skrämde badgäster

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hallandspo­sten.se

Baduppleve­lsen blev en skräckuppl­evelse för Jola Glimäng. Vad hon trodde var en Strimmig havsorm simmade runt de många badande vid badbryggan i Steninge.

Det var under söndagsför­middagen som Steningebo­n Jola Glimäng tydligt siktade den meterlånga varelsen som simmade helt under vattnet.

– Det var definitivt inte någon av våra svenska arter. Den var liksom spetsig i båda ändar och behövde inte hålla huvudet över vattnet. Den rörde sig runt en sten och en tångruska, berättar hon.

EFTERSOM HON INTE har långt hem från badplatsen tog hon sig hem och sökte på saltvatten­sormar på internet. Den första som dök upp visade sig även stämma helt med hennes upplevelse av varelsen – en Strimmig havsorm.

– Jag läste att det fanns många sorter, men att alla är giftiga. Man måste ju varna alla som badar. Just där vid bryggan fiskar barnen krabbor och det är jättemycke­t folk på stranden, säger Jola Glimäng som efter att ha blivit runtslussa­d bland polis och länsstyrel­se till slut själv satte upp en varningssk­ylt vid bryggan. Hon fortsätter. – Jag trodde först att det var en havssnok men den hade liksom en näbb. Den var grå och svart och lika tjock som våra ormar, säger Jola Glimäng.

DEN STRIMMIGA HAVSORMEN bor normalt vid korallrev i vissa varma delar av Indiska oceanen och Stilla havet. Jola Glimängs oro var inte obefogad, gift från havsormar räknas till de starkaste giften.

Skansens djurexpert Jonas Wahlström gav dock raka och lugnande besked på söndagseft­ermiddagen.

– En havsorm är det inte. De är tropiska reptiler. De finns helt enkelt inte här.

NÅGON HANDEL MED havsormar förkommer knappt, enligt Jonas Wahlström, så även risken att en orm i fångenskap har rymt bedömer han som minimal.

– Det kan vara någon typ av ål eller någon av våra svenska ormar som hon har sett. Djurexpert­en spelar ner faran: – De biter aldrig under vatten. Man kan simma med dem, säger Jonas Wahlström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden