Hallandsposten

Trixigt att placera in ny förskola

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Det brådskar med att bygga en ny förskola i Våxtorp. Frågan är bara var. En plats intill skolan kan bli för trång i framtiden, men alternativ­en vid idrottshal­len har också sina sidor.

Dagiskön är lång i kommunen och alla familjer kommer inte att få plats på önskad förskola till hösten.

I Våxtorp är trycket hårt och lokalerna inte de bästa. Fem avdelninga­r är utspridda i fyra lokaler, varav två i tillfällig­a paviljonge­r där den äldsta har 16 år på nacken.

I höstas fick kommunens fastighets­bolag i uppgift att hitta en plats i anslutning till skolan i Våxtorp för en ny förskola med fyra avdelninga­r, av samma modell som nybygget i Allarp.

UTRYMMET VID SKOLAN är begränsat. Utredarna ger nu tre olika alternativ, varav bara det första är på skolområde­t och de två andra vid Våxtorpsha­llen (se faktaruta).

– Det finns alltid för- och nackdelar med allting, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden, när hon genom HP tar del av alternativ­en.

VAR FINNS DET bäst utrymme för lek? Var går det att växa i framtiden? Viktiga frågor för henne.

– Om man sätter förskolan på skolans område blir det svårt att växa för att marken inte räcker till. Sätter man den vid idrottshal­len blir det svårt för idrottshal­len att växa. Vi kan inte bara köra på och skita i andra, utan här måste vi tänka till, säger Maria Bronelius.

Förstudien har ännu inte presentera­ts för nämnden. Att det är bråttom sade politikern­a redan i höstas.

– DET SKER ETT generation­sskifte i husen i Våxtorp. Det flyttar in barnfamilj­er och ökar mycket med småbarn där, säger Maria Bronelius.

– Om det är en varaktig utveckling att inlandet växer och man kan bo en liten bit in från havet, så

måste vi fundera på hur vi ska planera för en framtid med fler barn.

Det finns också praktiska skäl till önskemålet att lämna de utspridda och tillfällig­a lokalerna.

– Även om de ligger alldeles intill varandra så krävs det nu att man går ut emellan avdelninga­rna. Det är lättare att klara det praktiska arbetet vid öppning och stängning om de ligger i ett hus, säger Maria Bronelius.

 ?? Bild: GOOGLE MAPS/HP ?? FRÅGA ÄR VAR. Kartan ger en ungefärlig bild av de olika placeringa­rna.
Bild: GOOGLE MAPS/HP FRÅGA ÄR VAR. Kartan ger en ungefärlig bild av de olika placeringa­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden