Hallandsposten

Bryggeri lockade på Ysbydagen

- JONATAN GERNES

Ysbys egen dag hade något för alla, gammal som ung. Gula Y:n visade på lördagen vägen till över 40 olika aktivitete­r i byn.

Ysbydagen arrangerad­es för första gången av och för ortsbor, men lockade också besökare utifrån.

Lokala företagare, föreningar, skolan, kyrkan och privatpers­oner öppnade dörrarna och visade prov på den särskilda Ysbyandan.

– Det är typiskt för Ysby att någon kommer på en sådan här grej och alla hänger på. Det är en anda vi har att alla hjälper till, säger John Bengtsson.

Han driver Sjöslätts maskin och hade tagit med delar av sin maskinpark till Ysbyhallen. Där fick alla som ville prova att öppna läskkapsyl med grävare och andra precisions­krävande övningar.

För Karin Algotsson gick det lekande lätt att manövrera grävarmen med en joystick i varje hand.

– Jag tänkte att det var en leksak och styrde lite försiktigt, säger nioåringen, som har erfarenhet av att lasta balar med pappas traktor.

ÄLDRE BESÖKARE VALLFÄRDAD­E på cykel till Rolles hemmabrygg­eri.

– En vansinnig hobby som fullständi­gt spårat ur, säger Roland Johansson om den smått makalösa anläggning­en bakom huset.

– Det är precis som ett riktigt bryggeri, men mindre. Jag kan göra alla typer av öl. När man både har byggt och bryggt själv så blir det en särskild njutning att sätta sig och smutta, intygar han.

I DEN NYRENOVERA­DE bygdegårde­n visades dockkläder, naturbilde­r och en samling av Singer-symaskiner. Den äldsta var från 1884.

– Intresset kommer från att jag inte fick sy på min mors symaskin, säger samlaren Ove Karlsson, som har kompensera­t ordentligt för det i mogen ålder.

Kommunen invigde den nya lekplatsen och bjöd på tårta.

De flesta av de totalt 44 aktivitete­rna var samlade i centrala Ysby. Kartan visade också till några Y:n ute på landet. Ett pekade på Viljans gård, som har försäljnin­g av lamm, nöt och gris i egna köttlådor.

– Alla djur går ute. Grisarna får ligga i sitt gyttjebad och vara grisar. För oss är det viktigt att veta var all mat kommer ifrån, säger Christoffe­r Kulneff som driver gården med frun Cecilia sedan 2014.

ARRANGÖRER­NA VAR NÖJDA med den positiva responsen från deltagare och besökare.

– Det har nog varit 500 personer inne i byn. Många har kommit på cykel, vilket visar att det är nära till Ysby, säger Ann-sofie Sandén, en av byborna som höll i trådarna.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? Fler bilder på webben! Se ett bildspel från Ysbydagen på hallandspo­sten.se. UNG GRÄVMASKIN­IST. Nioåriga Karin Algotsson visade talang för att sköta spakarna i en grävmaskin. Hon hade inga problem att pricka kulan i röret.
Bild: JONATAN GERNES Fler bilder på webben! Se ett bildspel från Ysbydagen på hallandspo­sten.se. UNG GRÄVMASKIN­IST. Nioåriga Karin Algotsson visade talang för att sköta spakarna i en grävmaskin. Hon hade inga problem att pricka kulan i röret.
 ??  ?? ROLLES BRYGGERI. Roland Johansson lärde sig alla aspekter av bryggeriyr­ket under 30 år på Sofiero. Hemmabrygg­eriet tog honom tio år att bygga.
ROLLES BRYGGERI. Roland Johansson lärde sig alla aspekter av bryggeriyr­ket under 30 år på Sofiero. Hemmabrygg­eriet tog honom tio år att bygga.
 ??  ?? LIVET PÅ LANDET. Hannes och Lovisa Kulneff, tre och sex år, hjälpte pappa och mamma att visa upp grisar, får och kor på Viljans gård utanför Ysby.
LIVET PÅ LANDET. Hannes och Lovisa Kulneff, tre och sex år, hjälpte pappa och mamma att visa upp grisar, får och kor på Viljans gård utanför Ysby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden