Hallandsposten

Campingens nya stugor får värme av solen

- DANIEL PAULSSON 010-471 51 50 dp@hallandspo­sten.se

När Haverdals camping firade campingens dag på lördagen fick besökare titta in i Stenbyn, campingens nya stugby.

Tidigare har det funnits spridda stugor på Haverdals camping, men det har funnits ett behov av att bygga fler. Det behovet har nu uppfyllts i och med en ny stugby med fem stugor, där det snart är dags för inflyttnin­g.

– Är man här med en stor familj vill man bo nära varandra, säger Anna-lena Nilsson på Haverdals camping.

STUGBYN, SOM KALLAS Stenbyn, har fått sitt namn på grund av närheten till Skallens stenbrott, och det är också tänkt att området ska utsmyckas med lokala stenar. Värmen till stugorna kommer uppifrån, genom solpaneler på det närbelägna servicehus­et.

– Panelerna har hittills gett varmt duschvatte­n i servicehus­et, men redan när de sattes upp för åtta år sedan så var de dimensione­rade för att också kunna värma en stugby, säger Anna-lena Nilsson.

FÖRDELARNA MED systemet är att det är miljövänli­gt, har låga driftskost­nader och inte tar upp någon plats i stugorna. I stället för varmvatten­beredare kommer värmen in genom kulvertar. Under mörka vintermåna­der kompletter­as varmvatten­försörjnin­gen av en pelletspan­na.

– Vår tanke är att kunna ha öppet året runt och bygga en relaxavdel­ning med bastu, säger Anna-lena Nilsson.

En annann nyhet på området är en hinderhopp­ningsbana i miniformat, där barn får hoppa över hinder med käpphästar.

Det ryktas också om att det väntas tillökning med fler tomtar i trollskoge­n, på den stig som visar vägen ned till havet.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? ANSVARIGA. Patrik Hansson från Vibostugan har levererat stugorna, medan Per Olsson från Euronom ansvarar för uppvärmnin­gen. Anna-lena Nilsson är en av campingens ägare.
Bild: LINA SALOMONSSO­N ANSVARIGA. Patrik Hansson från Vibostugan har levererat stugorna, medan Per Olsson från Euronom ansvarar för uppvärmnin­gen. Anna-lena Nilsson är en av campingens ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden