Hallandsposten

Österskans har bytt skepnad

CENTRUM: FOLKETS RUM ÄR NU INVIGT

- DANIEL PAULSSON 010-471 51 50 dp@hallandspo­sten.se

Oj, vilken skillnad! Stadskärna­n har fått en ny levande yta där bussarna en gång gick. Nu blir det lek, kultur och sport i stället på Österskans.

Det blev ingen bandklippn­ing när nya Folkets rum invigdes i den gamla busstermin­alens lokaler på Österskans. I stället planterade Sven Palmkvist (M), kulturnämn­dens ordförande, ett frö i en kruka som vattnades av Lars Püss (M), vice ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet. Symboliken var tydlig: här kommer det växa något nytt ur något gammalt.

– På Österskans har det varit allt från trädgård till begravning­splats och bensinmack. 1982 kom busstermin­alen och nu står vi inför en ny spännande omdaning här, sade Sven Palmkvist från scenen på invigninge­n.

– Bussar har gett vika för människor. Nu blir här lekfullt, föränderli­gt och mångfunkti­onellt, med bland annat strandtema, spontanidr­ott och sedan också matserveri­ng, sade Lars Püss.

LEKPLATSEN MED STRANDTEMA var det sista som kom på plats i Haldahuset­s arbete med att förändra uteområdet, men det har också hänt saker inne i det gamla terminalhu­set som nu får en ny roll. Här kommer det bli utställnin­gar, föreläsnin­gar och övrig aktivitet som det går att söka kulturstöd för att arrangera. Vad som kommer hända i huset är alltså upp till invånarna själva, men redan nu finns där en workshop med hållbarhet som tema, som arrangeras av två återbruksk­onstnärer.

– Vi samlar in material från Halmstadbo­rna och gör nya saker av dem. Där vid fönstret finns till exempel en gammal kundvagn som har blivit en stol, säger Charlotte Libäck.

UNDER INVIGNINGE­N FICK barn pyssla med att göra vindspel.

– Det blir en chans för oss att prata om hållbarhet. Vad kan man göra för nytt av gamla saker? Är all återvinnin­g bra? Det är frågor som intressera­r alla från barn till pensionäre­r, säger Hanna Hallén.

Utanför var det hattförsäl­jning, rullstolsb­andy och akvarellmå­lning, men allra mest färgglada var Lady Busty och Miss Shameless som presentera­de konceptet ”Drag queen story hour”.

– Vi läser sagor för barn, och pratar om alternativ­a familjekon­stellation­er, säger Lady Busty.

I höst kommer de till Stadsbibli­oteket i Halmstad vid två tillfällen.

Mer på webben

Se fler bilder från invigninge­n på

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? SKOJ FÖR BARN. Yousef Alimadi testar den nya lekplatsen med strandtema, där det finns stora strandstol­ar av målade träpallar.
Bild: LINA SALOMONSSO­N SKOJ FÖR BARN. Yousef Alimadi testar den nya lekplatsen med strandtema, där det finns stora strandstol­ar av målade träpallar.
 ??  ?? GAMMALT BLIR NYTT. Återbruksk­onstnärern­a Charlotte Libäck och Hanna Hallén har workshop på Folkets rum i sommar.
GAMMALT BLIR NYTT. Återbruksk­onstnärern­a Charlotte Libäck och Hanna Hallén har workshop på Folkets rum i sommar.
 ??  ?? CHILENSK FOLKDANS. Dans, teater och estradpoes­i underhöll publiken under invigninge­n.
CHILENSK FOLKDANS. Dans, teater och estradpoes­i underhöll publiken under invigninge­n.
 ??  ?? HÄRMED INVIGT. Lars Püss (M) och Sven Palmkvist (M) sådde ett frö för nya Österskans.
HÄRMED INVIGT. Lars Püss (M) och Sven Palmkvist (M) sådde ett frö för nya Österskans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden