Hallandsposten

Campingmat för en vecka bra vid krisen

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Planera för att campa en vecka. Då har du en bra grund hemma för att klara dig om krisen kommer.

Det rådet ger Niclas Pettersson, ansvarig vid frivillig resursgrup­p som är ett samarbete mellan frivilligo­rganisatio­ner och Laholms kommun.

– Om du har utrustning så att du kan koka kaffe kommer du långt. Sedan kan man kompletter­a med mat, batterier och så vidare, säger Niclas Pettersson.

När strömmen har gått och det inte kommer vatten ur kranen. Hur kokar du kaffe då?

– Du behöver ett gasolkök och få tag på vatten. Att alltid ha vatten stående är för preppers, men du ska vara förberedd och ha en dunk så att du kan hämta när kommunen ställer ut vatten.

I lördags var det öppet hus på brandstati­onen i Laholm i samband med den nationella Krisbereds­kapsveckan. Frågan i år: Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned?

– Hushållen har fått hem broschyren Om kriget eller krisen kommer. Vi fokuserar på krisen. Basala saker som att ha mat, värme och vatten, säger Thomas Nederhed Högardh, säkerhetss­amordnare på Laholms kommun.

Många har frågat honom om var man hittar närmaste skyddsrum.

– MSB, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, har en karta på sin hemsida. Hur väl rustade är laholmarna?

– En jordbruksk­ommun som Laholm, där många bor på landet, har egen brunn och har varit med om stormen Gudrun, skulle jag säga är bättre rustad jämfört med en storstad där man är van att köpa maten just in time, säger Thomas Nederhed Högardh.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? VAR FÖRBEREDD. Säkerhetss­amordnaren Thomas Nederhed Högardh och Frg-ansvarige Niclas Pettersson gav råd och tips till besökare på brandstati­onen.
Bild: JONATAN GERNES VAR FÖRBEREDD. Säkerhetss­amordnaren Thomas Nederhed Högardh och Frg-ansvarige Niclas Pettersson gav råd och tips till besökare på brandstati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden