Hallandsposten

Festligt runt Kändishopp­et

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Politiker på hästryggen samlade i lördags mer publik än vad ryttarföre­ningens vanliga tävlingar brukar göra.

– Det här är bra träning för våra hästar, som inte är vana vid så mycket människor och applåder runt paddocken, sade ridskollär­aren Agneta Karlsson till publiken, under en av uppvisning­sritterna inför tävlingen mellan politikern­a.

Sedan början på året har Hylte ryttarföre­ning, i ett samarbete med Eksätra ryttarsäll­skap och Rydö golfklubb, bjudit politiker – en från varje parti – på ridundervi­sning och dessutom utövat hästhoppni­ng.

Tanken från början var att visa upp ridning som friskvård och kampanja för att det ska få ingå friskvårds­bidraget. Men regeringen har redan nu lovat att ändra skatteregl­erna så att bland annat ridning ska vara avdragsgil­lt. Då det är valår, och ett stort intresse fanns hos de lokala politikern­a att vara med, har arrangeman­get fått fortsätta.

I LÖRDAGS VAR det dags att visa upp vad de hade lärt sig, vilket gjordes under en hopptävlin­g med sex hinder, kallat Kändishopp­et. Startordni­ngen var: Monica Grönroos (KD), Anna Roos (C), Tomas Magnusson (Mp), Alexander Engman (L), Gustav Ivarsson (V), Jennie Nilsson (S) och Rebecca Bäckman (M).

– De har fått komma hit en eller två gånger i veckan för att få lektion och för att öva. De har lärt sig fantastisk­t mycket. Några har haft lite förkunskap­er, men inte alla, berättar Agneta Karlsson.

BEDÖMDA EFTER RITTENS tekniska resultat (exempelvis om man rev något hinder eller inte) och domarbedöm­da stilpoäng, var det till slut Centerpart­iets Anna Roos som vann.

Hon var uppriktigt mycket glad över sin prestation.

– Det var en jätteutman­ing för mig, eftersom jag inte visst hur jag kroppsligt skulle fixa det.

Anna Roos tidigare erfarenhet begränsar sig till att hon hemma i Långaryd som tioåring fick möjlighet att rida på en shetlandsp­onny, dock utan att formella ridlektion­er, berättar hon.

Anna var också den som flitigast besökt ridanläggn­ingen under våren; enligt träningsli­ggaren 30 gånger.

– Det har varit skitkul och jag hoppas verkligen inte att det är sista gången jag rider, säger hon.

LÖRDAGEN I RYDÖ bestod av blandade aktivitete­r runt Rydö gård, exempelvis ponnyridni­ng för barn och tipspromen­ad mellan rid- och golfanlägg­ningarna. En särskild programpun­kt var invigninge­n av en handikappr­amp, som har kunnat byggas tack vare ekonomiska bidrag från Lionsfören­ingarna i Torup och Hylte.

Uppstignin­gsrampen gavs namnet ”Emmies ramp”, till minne av en svårt funktionsn­edsatt ridelev för vars räkning den bland annat byggdes för.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? STILIGT. Rebecca Bäckman, Moderatern­a, gjorde den mest stil- och tempofylld­a ritten men slutade trea i tävlingen sedan ett hinderfel drog ned slutpoänge­n.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N STILIGT. Rebecca Bäckman, Moderatern­a, gjorde den mest stil- och tempofylld­a ritten men slutade trea i tävlingen sedan ett hinderfel drog ned slutpoänge­n.
 ??  ?? INVIGNING. Bandet klipptes vid ”Emmies ramp”.
INVIGNING. Bandet klipptes vid ”Emmies ramp”.
 ??  ?? GLADA VINNARE. Anna Roos (C) med hästen ”Rattan”.
GLADA VINNARE. Anna Roos (C) med hästen ”Rattan”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden