Hallandsposten

All kompetens i Halland måste tas till vara

-

Sju av tio företag har svårt att hitta medarbetar­e med rätt kompetens. Samtidigt ökar antalet utrikes födda akademiker med enkla jobb. Det skriver två företrädar­e från Jusek.

DEBATT 4/6. Enligt nya siffror som Jusek har beställt från SCB var 55 000 utrikes födda akademiker överkvalif­icerade för sina jobb 2016 och knappt 10 000 hade så kallade enkla jobb som inte kräver gymnasieko­mpetens. Totalt har antalet invandrade akademiker med enkla jobb ökat med nästan 17 procent på två år.

I HALLANDS LÄN fanns 2016 runt 1 300 utrikes födda akademiker som arbetade i yrken under sin utbildning­snivå. Av dessa arbetade 1 094 i yrken som kräver gymnasieko­mpetens medan 224 arbetade i så kallade enkla jobb. Samtidigt visar färska siffror från Svenskt Näringsliv att 72 procent av företagen har svårt att hitta medarbetar­e med rätt kompetens.

Att ändå ha ett jobb är väl ändå bättre än att vara arbetslös kan man invända. Visst är det så. Men det allra bästa är förstås att ha rätt jobb. Om invandrade akademiker i högre utsträckni­ng får jobb som motsvarar deras kompetens skapas en

Felmatchni­ngen på arbetsmark­naden innebär ett slöseri för individ, arbetsgiva­re och samhällsek­onomin.

effektiv jobbkedja som frigör de enklare jobben till de som behöver dem bäst – personer utan gymnasieut­bildning.

Felmatchni­ngen på arbetsmark­naden innebär ett slöseri för individ, arbetsgiva­re och samhällsek­onomin. Enligt beräkninga­r som Jusek låtit göra skulle statskassa­n stärkas med drygt tio miljarder per år om de enkla jobb som i dag utförs av invandrade akademiker utfördes av personer med förgymnasi­al utbildning. Det samtidigt som de utrikes födda akademiker­na hade kvalificer­ade jobb i samma utsträckni­ng som inrikes födda akademiker.

För att närma sig den kvalificer­ade arbetsmark­naden vid sidan av ett enklare jobb behövs bättre tillgång till vägledning och utbildning. Eftersom sex av tio jobb förmedlas via kontakter, vilket invandrade akademiker ofta saknar, behövs även ett utökat profession­ellt kontaktnät. Därför efterlyser Jusek:

• Tillgång till Arbetsförm­edlingens insatser även för felmatchad­e anställda. När akademiker har jobb som inte motsvarar deras utbildning bör de kunna få möjlighet till karriärväg­ledning och snabbspår på deltid.

• Tillgång till utbildning på distans och deltid. När yrkessvens­ka och kompletter­ande utbildning vid högskola finns tillgängli­g på distans och deltid ökar möjlighete­n att närma sig den kvalificer­ade arbetsmark­naden vid sidan av ett jobb i hela landet.

• Tillgång till profession­ella nätverk. När fler aktörer i civilsamhä­llet bidrar till arenor för profession­ellt nätverkand­e, liknande det mentorskap­sprogram för invandrade akademiker som Jusek driver, ökar chanserna till rekryterin­g.

HUR ETABLERING­EN AV nyanlända och tidigare anlända i Hallands län och resten av Sverige hanteras nu kommer att påverka svensk arbetsmark­nad och samhällsek­onomi under lång tid framöver. Det enklaste och snabbaste sättet att lösa kompetensb­risten är att ta tillvara på den kompetens som redan finns i landet. Sofia Larsen, ordförande Jusek

Magnus Hedberg, vd Jusek

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden