Hallandsposten

Det finns ingen motsägelse mellan teknik och politiska styrmedel

-

Svar till Larry Söder (KD) och Magnus Oscarsson (KD), 29/5.

TRANSPORTP­OLITIK. I undersökni­ngen som DN redovisade 16/5 svarade Halmstads kommun att det är oklart om man kommer att införa miljözoner. Man avvaktar en utredning, men något initiativ till en sådan har inte tagits.

VAD SOM DOCK är alarmerand­e är att Halmstads kommun i samma undersökni­ng bekräftar att kommunen inte lyckats uppfylla sina miljökvali­tetsnormer. Detta innebär att Halmstad har för höga och skadliga halter av förorening­ar i luften relaterade till biltrafike­n. Detta är naturligtv­is inte acceptabel­t om kommunen vill värna kommuninvå­narnas hälsa. Då är det inte heller riktigt på sin plats att som KD raljera och döma ut konkreta förslag som ”plakatpoli­tik”.

DEN FOSSILA INDUSTRINS innehav av outnyttjad­e oljereserv­er är fortfarand­e enorma. Av dessa bolags värden på de internatio­nella aktiemarkn­aderna att döma, kan man dra endera av två slutsatser: Antingen är de fossila bolagens aktier enormt övervärder­ade, alternativ­t räknar marknaden med att omställnin­gen till fossilfria transporte­r kommer att gå så långsamt att reserverna kommer till användning.

JAG DELAR HELT uppfattnin­gen att det är ny teknik som ska befria oss från de skadliga utsläppen. För att ny teknik fortast möjligt ska bli dominerand­e behövs emellertid även politiska styrmedel. Det handlar inte om antingen eller, utan om både och. Återigen att kunna tänka två tankar samtidigt. Då som först kan man värna alla människors intressen.

CGL

 ?? Ur HP 29/5. ??
Ur HP 29/5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden