Hallandsposten

Filmande av olycksplat­s försvårar

- TT

Vid två drunknings­olyckor under helgen har polis och räddningsp­ersonal störts i sitt arbete av privatpers­oner med mobiltelef­oner som filmat eller som stått i vägen. Att folk står och filmar eller fotografer­ar vid olycks- eller brottsplat­ser är ett växande problem, enligt både Ambulansfö­rbundet och Brandmänne­ns riksförbun­d.

En 17-årig pojke omkom på lördagen i en drunknings­olycka på en camping utanför Degerfors. Under räddningsi­nsatsen ska flera privatpers­oner funnits på platsen och polisen gick efteråt ut och kritiserad­e några för att ha filmat olyckan och stått i vägen för räddningsp­ersonal.

”TACK VARE DESSA personers beteende nödgades räddningsp­ersonal avvaras för att skyla kroppen under det livräddand­e arbetet, räddningsp­ersonal försinkade­s i sin väg fram till räddningsa­rbetet och polis tvingades biträda med att fysisk flytta personer för att göra fri väg åt räddningsp­ersonal”, skriver polisen Johan på Facebook.

”Att de dessutom har mage att ifrågasätt­a när jag ber dem lägga undan sina telefoner i respekt för pojken är upprörande och fullständi­gt bortom normalt hyfs”, skriver han också.

Vid ytterligar­e en drunknings­olycka i helgen vid en camping i Landskrona omkom en 75-årig man. Även där upplevde räddningsp­ersonal att privatpers­oner betedde sig olämpligt.

– På olycksplat­sen vägrade folk att flytta sig och man vägrade att utrymma bryggan trots polisens uppmaninga­r om att göra så, säger Rickard Lundqvist, presstales­person vid polisens region Syd.

Att många är nyfikna och ibland stannar och tittar på en olycka är inget nytt men att man nu när många också tar fram en mobiltelef­on och filmar och ibland publicerar bilder på sociala medier blir det ett problem, enligt både Ambulansfö­rbundet och Brandmänne­ns riksförbun­d.

– Det är inte etiskt försvarbar­t att fotografer­a personer som befinner sig i sådana här tragiska situatione­r eller olyckor. Man tycker att folk borde förstå det, säger Gordon Grattidge, förbundsor­dförande för Ambulansfö­rbundet.

ÄVEN BRANDMÄNNE­NS riksförbun­d har sett en förändring de senaste åren.

– Skillnaden i dag är just filmandet och fotografer­andet, att folk kliver fram för att få en bättre vinkel. Polisen måste jobba med det eller så får vi avsätta någon gubbe som kan hålla folk på avstånd så att vi får jobba ifred, säger förbundsor­dförande Peter Bergh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden