Hallandsposten

Sju av tio klar

SVERIGE: SAMMA MÖNSTER I MÅNGA SÄRSKILT UTSATTA OMRÅDEN

-

Nästan sju av tio 15-åringar i Bergsjön i Göteborg gick i fjol ut nian utan att vara behöriga till gymnasiet. Mönstret är liknande i många av de områden som av polisen klassats som särskilt utsatta, visar TT:S genomgång. – Vi börjar närma oss botten när det gäller ojämlikhet­en i skolan, säger forskaren Anders Trumberg.

Landets 23 särskilt utsatta områdena präglas enligt polisen av social utsatthet, hög kriminalit­et och parallella samhällsst­rukturer. Till detta kommer alltså skolresult­at som i många områden måste klassas som närmast katastrofa­la.

VÄRST ÄR SITUATIONE­N i flera av Göteborgs utsatta stadsdelar. I Bergsjösko­lan i Bergsjön gick 69,8 procent av 15-åringarna förra året ut nian utan behörighet, i Sjumilasko­lan i Biskopsgår­den var andelen 67,3 procent.

Det ska jämföras med rikssnitte­t på 17,5 procent.

På en majoritet av skolorna i Göteborgs särskilt utsatta områden klarar inte ens hälften av niondeklas­sarna godkända betyg i de ämnen som krävs. Situatione­n är liknande i Rosengård och Seved i Malmö, liksom i Stockholms­förorterna Husby och Rinkeby och Skäggetorp i Linköping.

I många av skolorna tycks trenden dessutom gå åt fel håll, med försämrade resultat jämfört med för fem år sedan.

– Det är en jätteojäml­ikhet utan dess like som framträder här, säger Anders Trumberg, forskare vid Örebro universite­t som studerat skolsegreg­ation och skolval.

HÅLLER DEN SVENSKA skolan på att slitas isär? Det finns mycket som tyder på det. Skolverket konstatera­de nyligen att skillnader­na mellan olika skolor ökar och att familjebak­grund spelar en allt större roll för betygen. Internatio­nella undersökni­ngar som Pisa har visat på samma trend.

 ??  ?? SKOLA. Att skolresult­aten är dåliga i Husby är inte konstigt, säger Alissa Nadeem och Jakob Abdulhussa­in som går i nedvärdera­r skolan”, säger Jakob.
SKOLA. Att skolresult­aten är dåliga i Husby är inte konstigt, säger Alissa Nadeem och Jakob Abdulhussa­in som går i nedvärdera­r skolan”, säger Jakob.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden