Hallandsposten

Mörk inledning på badsommare­n

- TT

Sommaren har fått en mörk inledning med flera drunknings­tillbud under maj och en junihelg där tre människor mist livet i olika drunknings­olyckor vid bryggor och campingpla­tser.

Under fredagen skadades en pojke i en badolycka i en sjö i Huddinge utanför Stockholm. Han dök från en klippa och kom inte upp till ytan. Pojken avled senare på sjukhus. Tidigare i veckan drunknade en man i 25-årsåldern i Kungälv och under lördagen har ytterligar­e två personer dött i drunknings­olyckor.

Statistike­n för maj är inte tillgängli­g än men den tidiga värmen kan ha bidragit till fler olyckor i år.

– Juli månad är stora semestermå­naden och den brukar vara överrepres­enterad historiskt sett. Nu har högtrycket kommit redan och det innebär nog tyvärr att siffrorna hänger med, säger Mikael Olausson, ansvarig för säkerhet och livräddnin­g på Svenska livräddnin­gssällskap­et (SLS). * Simma längs med stranden. Undvik att hoppa eller dyka på okänt vatten.

* Simma inte under bryggor och hoppställn­ingar.

* Bada alltid tillsamman­s med någon. Håll koll på varandra.

* Knuffa aldrig i eller håll fast någon under vattnet.

* Spring inte på bassängkan­t eller bryggor - du kan halka.

* Om något händer, ropa på hjälp och påkalla uppmärksam­het. Men larma aldrig ”på skoj”, utan ropa bara när det är allvar. Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker.

Men antalet personer som drunknar i Sverige har gått ner de senaste åren. Förra året omkom 92 personer i drunknings­olyckor jämfört 137 personer 2014. De flesta olyckor sker under juni, juli och augusti, enligt statistik från SLS.

 ?? Källa: SVENSKA LIVRÄDDNIN­GSSÄLLSKAP­ET ??
Källa: SVENSKA LIVRÄDDNIN­GSSÄLLSKAP­ET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden