Hallandsposten

Ar inte skolan

- ANJA HAGLUND/TT

* Andelen niondeklas­sare som lämnar skolan utan att bli behöriga till gymnasiet fortsätter att öka.

* 2017 var 17,5 procent inte behöriga, en uppgång från 16,9 procent i fjol och 14,4 procent 2015.

* Närmare 19 000 elever lämnade skolan utan behörighet förra året.

* Det genomsnitt­liga meritvärde­t har också fallit, från 216,3 i fjol till 215,7 förra våren.

* För att bli behörig måste eleven ha godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik.

Att segregatio­nen ökat brukar pekas ut som en förklaring. Områden som i början av 1990-talet hade många elever med utländsk bakgrund har i dag en ännu högre andel. I de särskilt utsatta områdena finns också en betydligt högre andel vuxna som inte arbetar, som inte själva har examen från nian och som lever i ekonomisk utsatthet.

– Många gånger har eleverna sociala problem som spiller över på skolan, vilket gör att lärarna inte kan fokusera på pedagogik och lärande, säger Anders Trumberg.

DET FRIA SKOLVALET har också haft effekt. När elever med bättre förutsättn­ingar väljer andra skolor blir följden att resultaten på skolan faller och ryktet försämras.

– Det är svårt för dagens skolsystem att hantera de ojämlikhet­erna. I praktiken får det jättestora konsekvens­er för enskilda skolor som helt enkelt dräneras på studiemoti­verade elever, säger Anders Trumberg. * För att komma in på ett yrkesprogr­am krävs godkänt i ytterligar­e fem ämnen, och för att komma in på ett högskolefö­rberedande program krävs godkänt i ytterligar­e nio ämnen. * Den som inte är behörig kan gå ett så kallat introdukti­onsprogram, exempelvis individuel­lt val eller språkintro­duktion. De ger inte examen utan tanken är att de ska leda vidare till ett nationellt program eller till arbete. * Ett annat alternativ för den som inte är behörig är att gå kvar upp till två år till i grundskola­n. kriminolog och forskare vid Malmö universite­t

Samtidigt är barns livschanse­r intimt förknippad­e med skolresult­at. I ett område tyngt av grov kriminalit­et innebär det en extra risk att inte klara skolan, säger Manne Gerell, kriminolog och forskare vid Malmö universite­t.

– Unga i den här gruppen löper högre risk att begå brott eftersom de har problem och dåliga framtidsut­sikter, men i de här områdena löper de också högre risk att dras in i mer organisera­d brottsligh­et eftersom det är här gängen finns, säger han.

Det gör det också mycket svårt att bryta de destruktiv­a strukturer som präglar områdena.

– Det handlar om ganska stora volymer som fylls på varje år med nya ungdomar. Det gör såklart att det blir svårt att bygga en positiv utveckling i de här områdena, säger Manne Gerell.

”Unga i den här gruppen löper högre risk att begå brott eftersom de har problem och dåliga framtidsut­sikter.”

MANNE GERELL

PROBLEMEN LIGGER INTE bara i hur skolsystem­et är byggt, framhåller Anders Trumberg.

– Skolan blir arenan där de här ojämlikhet­erna blir synliga. Men att bryta de strukturel­la bakomligga­nde problemen, som exempelvis barnfattig­domen, är ju inte skolans uppgift, utan handlar i det fallet om arbetsmark­nadspoliti­k, säger han.

– Det finns ingen quick-fix. Samhället måste arbeta både brett och långsiktig­t inom en massa olika politikomr­åden för att vända den här utveckling­en.

 ?? Källa: SKOLVERKET Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? nian på Husbygårds­skolan. ”Den väg som man oftast blir inspirerad att ta, det är vägen som hyllar det kriminella och
Källa: SKOLVERKET Bild: ANDERS WIKLUND/TT nian på Husbygårds­skolan. ”Den väg som man oftast blir inspirerad att ta, det är vägen som hyllar det kriminella och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden