Hallandsposten

Albanien på långsam väg mot EU

-

Albanien siktar på EU. Fast först gäller det att få börja förhandla om medlemsska­pet. På EU:S toppmöte i Bryssel 28–29 juni ska frågan tas upp.

Med strålande utsikt över huvudstade­n Tirana skiner det glatt om Mario Mariani, en av Eu-kommission­ens topptjänst­emän i Albanien.

– För tillfället är vi i en väldigt spännande fas. Vi är mycket glada över den positiva rekommenda­tionen från kommission­en om att inleda medlemskap­sförhandli­ngar och nu hoppas vi att den ska få stöd från Europeiska rådet (stats- och regeringsc­hefernas toppmöte) i slutet av juni, säger Mariani från kontorsrum­met på 16:e våningen.

ETT EU-MEDLEMSKAP FÖR Albanien har länge setts som något som kommer att dröja lång tid, om det ens någonsin kan bli aktuellt. Det en gång totalslutn­a lilla kommunistr­iket har kämpat hårt med fattigdom, korruption och organisera­d brottsligh­et.

På senare år har ändå utveckling­en skyndats på. Inte minst prisas just nu den process med att granska alla domare och åklagare och deras meriter och insatser som inletts med stöd från EU och FN.

– Det här är nödvändigt inte bara för Eu-närmandet utan också för utveckling­en av hela landet, anser Mariani.

– Rättsstats­principer, god förvaltnin­g och fungerande polis- och rättsväsen­de bygger upp samhället och skapar också utrymme för investerin­gar.

Frågan om att låta Albanien och * De sex länder på västra Balkan som för tillfället står utanför EU har i århundrade­n befunnit sig i ett gränsland mellan öst och väst. Det som under Antiken kallades Illyrien utgjorde Albanien och större delen av forna Jugoslavie­n, dit olika slaviska stammar vandrade in under tidig medeltid. När sedan det osmanska riket avancerade framåt från nuvarande Turkiet på 1400-talet blev området en frontlinje, även religiöst mellan ortodox kristendom och islam. Samtidigt ryckte det österrikis­ka väldet fram norrifrån. * Under det osmanska rikets försvagnin­g under 1800-talet växte nationalis­men på Balkan, varpå Serbien och Montenegro återfick sin självständ­ighet 1878, med stor hjälp från det dåvarande Tsarryssla­nd. Även Albanien bröt sig loss 1912. Efter första världskrig­et ingick Serbien, Bosnien, Kosovo, Montenegro och Makedonien

Makedonien få börja förhandla om Eu-medlemskap ska tas upp på EU:S toppmöte i Bryssel den 28–29 juni. Många Eu-länder är fortsatt tveksamma – vilket fått albanerna att lobba intensivt för sin sak.

”Vi räknar med länder som Sverige för att fortsätta stå upp för argumentet att vi måste undvika i det förenade Jugoslavie­n fram till 1990-talets blodiga krig. Kosovo slet sig i princip loss från serbiskt styre under 1999, medan Serbien och Montenegro delades efter en folkomröst­ning 2006. * Dragkampen om inflytande i området pågår fortfarand­e. Ryssland har traditione­llt agerat till stöd för slavisk nationalis­m i främst Serbien, Bosnien, Montenegro och Makedonien – och har till och med anklagats för delaktighe­t i ett kuppförsök i Montenegro häromåret. Turkiet har i sin tur stöttat muslimska bosnier och albaner. Sistnämnda folk är även majoritets­befolkning i Kosovo och utgör starka minoritete­r i södra Serbien och västra Makedonien. Från Västeuropa trycker EU på för att leda länderna mot Eu-medlemskap, samtidigt som även Kina på senare år investerat tungt i området. (TT)

ett vakuum i västra Balkan i det här läget av osäkerhet och ökad inblandnin­g utifrån”, hälsar utrikesmin­ister Ditmir Bushati till TT via e-post.

DAGENS ALBANIEN ÄR ett oerhört sekulärt land efter kommunistt­idens statsateis­m. Snaggade frisyrer och tajta t-tröjor är överlägset mycket vanligare än skägg och huvuddukar i Tirana.

Samtidigt intressera­r sig Turkiet allt mer för det muslimskt dominerade landet, på liknande sätt som Ryssland investerar i slaviska grannlände­r som Serbien och Montenegro.

– Turkiet investerar tungt i Albanien. Vi har en ny moské i centrum, de renoverar den gamla, flygfältet är byggt med turkiska pengar och de trycker också på med ”mjukt inflytande”: tv-serier, historia och kultur, konstatera­r statsvetar­en Alba Brojka.

– Det är inte nödvändigt­vis nega-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden