Hallandsposten

Jurister ville skydda Trump från ryssfrågor

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

USA:S president kan inte tvingas att vittna i den så kallade Rysslandsu­tredningen – bland annat eftersom han genom sitt ämbete har makt över federala utredninga­r. Det hävdar Donald Trumps jurister i ett hemligt brev till den särskilde utredaren Robert Mueller.

I det tjugosidig­a brevet, som ursprungli­gen lämnades över i januari men som tidningen The New York Times nu tagit del av, understryk­s presidente­ns omfattande juridiska makt. Trump kan omöjligen ha försökt hindra rättvisans gång när det gäller Rysslandsu­tredningen eftersom han har grundlagss­kyddad makt att avbryta utredninga­r som leds av justitiede­partemente­t, argumenter­ar juristerna.

Det är inte helt enkelt att följa logiken i brevet och Vita huset-advokatern­a, Jay Sekulow och John Dowd, skriver också att Rysslandsu­tredningen är en börda för presidente­n som ”äventyrat landets säkerhet”.

Robert Mueller utsågs till särskild åklagare i maj i fjol med uppgift att undersöka rysk påverkan på valrörelse­n 2016 och möjligt samröre med Donald Trumps kampanj. Vita huset hävdar att Mueller redan borde ha all informatio­n han behöver, eftersom de försett honom med tusentals dokument.

”I ljuset av dessa frivilliga bidrag är det tydligt att du (ditt kontor) inte har behov av att personlige­n fråga ut presidente­n”, heter det i brevet.

”I vårt regeringss­ystem är inte presidente­n tillgängli­g för att intervjuas”.

Huruvida Mueller faktiskt kommer att ställa frågor till Trump på tu man hand – och om han har mandat att tvinga presidente­n att delta i en sådan utfrågning om han inte ställer upp frivilligt – har debatterat­s i amerikansk­a medier i månader.

The New York Times skriver att advokatern­a fruktar att Trump riskerar att hamna i ett läge där han anklagas för att ljuga för utredare, om en sådan utfrågning sker. Tidningen skriver också att juristerna­s tolkning av presidente­ns juridiska makt kan komma att ifrågasätt­as och prövas i domstol.

Publicerin­gen av brevet har fått presidente­n att se rött. Via Twitter gissar han att det kan vara den särskilde åklagaren Robert Mueller som läcker dokument om Rysslandsu­tredningen till medier.

”Det fanns ingen samverkan med Ryssland (utom av Demokrater­na). När ska den här väldigt dyra häxjakten ta slut? Så dålig för vårt land. Läcker den särskilde åklagaren/finansdepa­rtementet mina advokaters brev till ’Fake News’-medier? Borde titta på Demokrater­nas korruption i stället”, twittrar Trump.

 ?? Foto: EVAN VUCCI/APBILD: ?? BESTÄMD. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirera­t med Ryssland.
Foto: EVAN VUCCI/APBILD: BESTÄMD. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirera­t med Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden