Hallandsposten

Urang i Sydney

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

– Instagram är den bästa marknadsfö­ringen för här äter alla med ögonen. (instagramk­ontot: paridabond­i)

I dag har Frida och Peter 15 anställda, de fokuserar mest på frukost och lunch men på helgerna serverar de också middagar.

När paret inte jobbar lever de som de flesta i deras ålder. De träffar vänner, går på restaurang, lyssnar på musik, åker på utflykter och badar – och ibland hänger de bara hemma hos någon och kollar på film. De själva bor i en tvåa i ett område nära Bondi Beach.

FRIDA ANSER ATT den stora skillnaden mellan Australien och Sverige är klimatet.

– Människor är gladare och hittar på mer saker när det är varmt som i Australien. Levnadssta­ndarden i Australien är väldigt lik Sverige. I Australien så kan du skaffa ett kort som heter medicare och då få gratis sjukvård på allmänna sjukhus. Som fast anställd har du rätt till tio betalda sjukdagar per år. Du

Fridas familj från Varberg hälsade på i Sydney under Fridas 25-årsdag och vigsel. Från vänster: Pappa Mikael, mamma Helena, maken Peter, Frida och systern Linda. * Ålder: Fyllde 25 år 19 februari, då hon och Peter vigdes * Bor: I en tvåa nära Bondi Beach i Sydney, Australien * Uppväxtort: Varberg * Familj: Maken Peter, och i Sverige: mamma Helena, pappa Mikael och syster Linda * Gör: Driver en restaurang med maken Peter. Instagramk­ontot till restaurang­en: paridabond­i * Intressen: Träna, hänga med vänner, testa ny mat, resa kan också använda dem för att ta hand om en familjemed­lem som är sjuk. Sjukdagarn­a sparas från år till år vilket gör att du andra året kan ta ut totalt tjugo sjukdagar om du inte var sjuk det första året av din anställnin­g. Allmänna skolor är gratis för Australien­ska medborgare men inte privata eller katolska skolor. Skolmateri­al, uniformer och andra skolavgift­er är dock inte gratis. Dom vi känner säger att det kostar ungefär 2 000 svenska kronor om året per barn.

FRIDA SKRATTAR ÅT frågan om hon inte är rädd för alla giftiga djur och insekter i Australien.

– Haha, ja alltså här i Sydney, där jag bor nu, så ser jag väl rätt så ofta spindlar men de flesta är ofarliga. Jag har blivit rätt så van, så reaktionen nu är väl ganska minimal jämfört med när jag kom hit för första gången.

Och på frågan om vad som varit den mest dramatiska händelsen hittills i livet är hon mycket bestämd:

– Det var när jag vinkade av min familj på Landvetter och som 19-åring ensam satte mig på ett plan – och hade inte en aning om vad som väntade mig.

 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden