Hallandsposten

Kinoshita hjälte för darrigt HBK

FOTBOLL: JAPANENS ÄKTA HATTRICK AVGJORDE DERBYT

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Varbergs bjudningar och en pånyttfödd målskytt blev avgörande i Hallandsde­rbyt på Påskbergsv­allen. Japanen Kosuke Kinoshita gjorde ett äkta hattrick i 3–2-segern och blev stor matchhjält­e trots att Halmstads BK darrade efter paus.

– Det är typiskt att det blir så. Vi försökte att vara aggressiva, men i stället blev vi passiva och det utnyttjade Varberg, säger Kosuke Kinoshita, sedan HBK tappat 3–0 till 3–2 i början av andra halvlek.

Lagkaptene­n Peter Larsson nickar instämmand­e:

– När jag spelade i HIF (Helsingbor­g) förra året så ledde vi också med 3–0 här, men det blev 3–3 till slut. Så det ville jag inte skulle upprepas, ler Hbk-kaptenen, som drog på sig ett gult kort och är avstängd i nästa match mot Frej.

Men trots Varbergs Bois frejdiga start i andra halvlek, som gjorde match av derbyt igen, orkade inte hemmalaget producera så mycket mer framåt den sista halvtimmen när HBK stängde igen.

Men sett till samtliga 90 plus fyra tilläggsmi­nuter ska HBK vara väldigt tacksamt för att laget fick med sig tre poäng och fortsatt toppkännin­g i Superettan.

– Vi är nöjda med segern, men inte med spelet, tycker Larsson.

Varberg dominerade långa stunder av matchen och hade också en hel del chanser – inte minst i den

”Vi är nöjda med segern, men inte med spelet.”

PETER LARSSON

Lagkapten i HBK

första halvleken, då ex-hbk:aren Perparim Beqaj hade två utsöka lägen att ge sitt lag ledningen.

Malkolm Nilsson gjorde en strålande reflexrädd­ning på det första skottet och fick sedan se det andra stryka utsidan av stolpen.

DÄRFÖR KOM HBK:S ledningsmå­l efter 28 minuter lika oväntat som överraskan­de.

Hemmamittf­ältaren Eddie Tran försökte spela hem till målvakten Matthew Pyzdrowski, men passningen blev för kort. Det läste Kinoshita på ett påpassligt sätt, snappade upp bollen, rundade Bois-keepern och rullade in 0–1 i tomt mål.

Bara tre minuter senare var det dags för nästa bjudning av Varbergsfö­rsvaret och på nytt var det Kinoshita som högg. Japanen vände bort en back innan han satte tvåan i avigt hörn.

Och som inte det var nog gjorde ”Koske” sitt tredje mål (fem totalt) inom loppet av 13 minuter när han fick läge innanför straffområ­det och sköt 3–0 vid närmaste stolpen.

– Målvakten blev nog lite överraskad att jag valde att skjuta där, men det var meningen. När jag gjorde tre mål senast? Ja, du, det var inte i fjol i alla fall, Nä, jag kommer inte ihåg, säger han.

Många trodde nog att derbyt var avgjort i paus.

Detsamma gällde även Hbk:arna.

Men Varberg gjorde en kraftanstr­ängning i den nästan 30-gradiga värmen och satsade allt framåt.

Utdelninge­n lät heller inte vänta på sig. Redan fem minuter in i andra halvlek fick Beqaj revansch för missarna i början och satte 1–3 via ribban.

DÄREFTER HADE TEDDY Bergqvist ett rungande distanssko­tt som Nilsson gjorde en fantastisk enhandsräd­dning uppe i ena krysset, men Hbk-målvakten kunde sedan inte göra så mycket åt Nahom Girmai Netabays 2–3-reducering i 63:e minuten.

Bois-mittfältar­en fick ostört avancera på HBK:S planhalva och kanonsköt in bollen tätt till ena stolpen.

Därefter bedarrade Bois offensiva spel och HBK kunde hålla undan och ta poäng i sjunde matchen i följd.

– Vi fick tre poäng i alla fall och det var bra för vårt tabelläge, funderar Larsson.

Han fick med sig Jesper Westerberg på avstängnin­gslistan och det innebär att halva backlinjen saknas mot Frej.

??  ?? TREMÅLSSKY­TT. Halmstads BK:S japanske anfallare Kosuke Kinoshita avgjorde Hallandsde­rbyt på Påskbergsv­allen i Varberg med ett äkta hattrick och gratule3–0-målet rades av lagkapten Peter Larsson efter i slutet av första halvlek.
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ??
Bild: KRISTER ANDERSSON
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ?? BESVIKEN BOISARE. Eddie Tran bjöd på det första målet efter en vansinnig bakåtpassn­ing.
Bild: KRISTER ANDERSSON BESVIKEN BOISARE. Eddie Tran bjöd på det första målet efter en vansinnig bakåtpassn­ing.
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ?? STOR KLACK. Bara drygt 1700 personer såg derbyt, men de flesta verkade vara från Halmstad.
Bild: KRISTER ANDERSSON STOR KLACK. Bara drygt 1700 personer såg derbyt, men de flesta verkade vara från Halmstad.
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ?? VARNAD HBK:ARE. Jesper Westerberg drog på sig ett gult kort och är avstängd i nästa match mot Frej.
Bild: KRISTER ANDERSSON VARNAD HBK:ARE. Jesper Westerberg drog på sig ett gult kort och är avstängd i nästa match mot Frej.