Hallandsposten

Zlatans staty till Malmö i höst

- ANDERS WALLIN/TT

Zlatan Ibrahimovi­c kommer hem. I höst ska fotbollsst­järnans staty resas i Malmö. ”Därifrån kan jag titta ut och fundera lite grann på vad jag har betytt för Sverige och världen”, säger han.

Planen var att statyn av Zlatan Ibrahimovi­c av konstnären Peter Linde skulle stå utanför nationalar­enan Friends arena norr om Stockholm. Men nu är det klart att hyllningen till fotbollsik­onen i stället kommer att resas i anfallaren­s hemstad Malmö.

”Det känns bra”, säger Ibrahimovi­c i ett gemensamt uttalande från Malmö stad och Svenska fotbollför­bundet, och meddelar även att han kommer att vara på plats vid avtäckning­en.

”Ja, det är klart att jag ska vara med, men exakt när den ska resas eller på vilken plats är ju inte helt klart.”

MALMÖ STAD TAR nu fram förslag på var statyn ska placeras.

– Vi har folk som jobbar på att ta fram alternativ på olika placeringa­r. Det handlar om att hitta den bästa platsen, men ingenting är klart än, säger kommunstyr­elsens ordförande Katrin Stjernfeld­t Jammeh (S).

Själva avtäckning­en ska ske senare i år.

– Jag tänker att det blir någon gång efter sommaren, i höst. Så fort det finns förslag på plats kommer vi att kunna ta ett snabbt beslut i kommunstyr­elsen. För statyn är redan färdig. – Den är klar. Den har legat länge nu i ett förråd någonstans, säger konstnären Peter Linde.

SKÄLET TILL FLYTTEN är bland annat att statyn är för tung för området kring Friends arena.

Fotbollför­bundet tycker det här blir en bra lösning och ser det inte som en prestigefö­rlust att de ursprungli­ga planerna går i stöpet.

– Det viktiga är väl att det blir bra, prestige kan man alltid lägga åt sidan, säger generalsek­reteraren Håkan Sjöstrand till TT. Blir avtäckning­en i samband med en landskamp i Malmö?

– Nja, det här är så stort att den klarar nog av att leva sitt eget liv. Det är en tajmingfrå­ga att först och främst få klart statyn och sedan hitta en tid när Zlatan kan vara med, säger Sjöstrand till TT.

MFF:S ordförande Niclas Carlnén menar att Malmö är en given plats:

”För oss har det hela tiden varit självklart att statyn skall resas i Malmö och det känns riktigt bra att det nu finns en lösning i sikte”, säger han i pressmedde­landet.

För Katrin Stjernfeld­t Jammeh var det givet att försöka få statyn till Malmö.

– Det här är jätterolig­t. Det är många Malmöbor som välkomnar det här beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden