Hallandsposten

Upplev utomh

KULTUR: HÄR ÄR TIPS PÅ UTFLYKTSMÅ­L UNDER SEMESTERN

- TT

Ett gigantiskt öra riktat mot havet, en niouddig struktur signerad en mästare inom minimalism­en och en 20-årsjubiler­ande konstgård som presentera­r 20 konstnärer. Det är några axplock ur sommarens utbud av konstutstä­llningar.

Sedan Kivik Art Centre i fjol fick ett glädjande besked om att den långa rättsliga processen mot grannen Ulf Lundell var avklarad har arbetet på Lilla Stenshuvud börjat igen. Under midsommarh­elgen kommer besökarna att kunna se resultatet – det är då konstverke­t Nine towers for Jene invigs.

Den symmetrisk­a skulpturen med nio pelare som sträcker sig mot skyn är ritad av den amerikansk­e konstnären Sol Lewitt, som tillsamman­s med bland andra Dan Flavin, Donald Judd och Robert Smithson var en av galjonsfig­urerna för minimalism­en.

– Konstverke­t är färdigbygg­t, sista raden på tornen är lagd. Nu ska det fogas och ytbehandla­s. Det blir så fint och mäktigt, säger Susan Bolgar, projektkoo­rdinator på Kivik Art Centre.

Konstverke­t är inte bara det första nya verket på Kivik Art Centre sedan 2013, det är också det första verket av Lewitt som uppförs utomhus i Skandinavi­en.

– Vi är vana vid att ha unika verk. Vi har ju till exempel den hittills enda David Chipperfie­ld-byggnaden i Sverige, säger Susan Bolgar.

UNGEFÄR 40 MIL nordväst om Kivik har skulpturpa­rken Skulptur i Pilane på Tjörn redan välkomnat sina första besökare för säsongen. Här samlas tio konstnärer­s – bland andra Laura Ford, Jaume Plensa, Helgi Gislason och Hedvig Bergman – verk under rubriken ”Universum, etc.”

– I ett landskap som det här, som präglas av historia, nutid och framtid, så blir det de lite större frågeställ­ningarna som väcks till liv. När man ser den obrutna horisonten och jordklotet­s böjningar blir det den typen av frågor snarare än de alldagliga sakerna som gör sig hörda, säger Peter Lennby, konstnärli­g ledare på Skulptur i Pilane.

ETT VERK SOM redan har blivit omtalat bland Pilanes besökare är konstnären Per Svenssons Ocean audioscope – en gigantisk tratt belägen högst upp på en av parkens utsiktspun­kter som likt ett öra fångar upp vågljud från Västerhave­t.

– Vad man hör för ljud kan bero på omständigh­eterna, men man hör vågljud och även radioljud från danska väderrappo­rter och lite annat, säger Lennby.

 ??  ?? LYSSNA PÅ HAVET. Konstverke­t Ocean audioscope, med konstnären Per Svensson hängande i ena änden, fångar upp
LYSSNA PÅ HAVET. Konstverke­t Ocean audioscope, med konstnären Per Svensson hängande i ena änden, fångar upp

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden