Hallandsposten

Björn strider vidare

HALMSTAD: HAN BLEV SLAGEN PÅ JOBBET – MEN FICK INGET STÖD Tre år efter den svåra misshandel­n på jobbet har Björn Persson fortfarand­e ständig värk. Men mest ont gör upplevelse­n av att arbetsgiva­ren, Halmstads kommun, inte gett honom något stöd. Tvärtom. E

- YVONNE PERSSON yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Björn Persson fick skador efter misshandel­n på jobbet. Nu vill kommunen säga upp honom.

– På sätt och vis känns det skönt att något händer. Det har jag väntat på i tre år, säger Björn.

I handen har han en formell ”underrätte­lse om uppsägning på grund av arbetstaga­rens personliga förhålland­e”.

– Det står inget om vad som menas med ”personliga förhålland­en”. Mitt fack begärde en överläggni­ng samma dag som jag fick det, men det har inte hänt någonting, trots att det gått en hel månad.

Tre dagar innan han fick underrätte­lsen hade Björn bett om ett möte med sin chef och facket. Där berättade han att han anmält sina chefer på Socialförv­altningen för kränkande särbehandl­ing. Den mobbning han upplever handlar om allt från omotiverad­e omplacerin­gar och utebliven löneökning till att inte bjudas med på det årliga julbordet.

– Vid vårt möte nämndes inget om att jag skulle sägas upp. Jag vet inte om min anmälan har påverkat, säger han.

Hallandspo­sten berättade redan hösten 2016 om hur Björn behandlade­s av sin arbetsgiva­re efter att han polisanmäl­t en brukare som misshandla­de honom svårt i maj 2015.

VID DEN TIDPUNKTEN saknades en chef för det gruppboend­e som han arbetade på, men när en ny kommit på plats menade hon att Björn, genom polisanmäl­an, ”brustit i sina skyldighet­er i anställnin­gsavtalet” och visat ”brister i bemötande gentemot brukare, anhöriga och kollegor”.

– Jag gjorde ju inte anmälan för att sätta dit brukaren, utan för att synliggöra problemen i vår arbetsmilj­ö, förklarar Björn, som aldrig tidigare beskyllts för ett dåligt bemötande.

Flera kolleger och anhöriga reagerade också och har skriftligt vittnat om att Björn tvärtom är en engagerad och plikttroge­n person.

I socialförv­altningens handlingsp­lan vid hot och våld står också att ”som huvudregel bör händelser polisanmäl­as snarast efteråt” och ”tänk på att polisanmäl­an är en förutsättn­ing för eventuell ersättning”.

Men för Björn började nu en karusell med avstängnin­g från arbetet och ständiga omplacerin­gar, trots att han själv bara ville återgå till sitt vanliga arbete. Ganska snart

visade sig dock misshandel­n ha gett skador på axlar och nacke som gav honom ständig värk.

– Men mina skador har inte anmälts någonstans och jag har inte fått någon rehabilite­ring eller arbetsträn­ing. Kommunen har policyer och handlingsp­laner för nästan allt, men de följs inte, konstatera­r Björn.

I PERIODER HAR han i stället tvingats vara sjukskrive­n. I januari i år beställde Halmstads kommun en arbetsförm­ågebedömni­ng av företagshä­lsovården. Där konstatera­s bland annat att Björn arbetat i kommunen i 29 år och att han har ”en bred erfarenhet och är starkt motiverad att fortsätta arbeta inom vården”. De kraftiga smärtorna i nacke och axlar anser man däremot måste hanteras och rehabilite­ras.

Företagshä­lsovården menar att Björn för tillfället inte klarar det fysiskt krävande arbetet på just det gruppboend­e som han jobbar idag, men att han har full arbetsförm­åga för sådant som inte kräver styrka eller långa stunder av stillasitt­ande.

I Lagen om anställnin­gsskydd heter det bland annat att ”uppsägning från arbetsgiva­rens sida skall vara sakligt grundad. En uppsägning är inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgiva­ren bereder arbetstaga­ren annat arbete hos sig”.

– Det känns som att jag har rätten på min sida och jag är beredd att gå till domstol. Jag gör inte det här främst för min egen skull, utan för alla kolleger som har det jobbigt och inte orkar strida, säger Björn Persson.

KOMMUNALS FACKLIGA representa­nt, Carin Söderberg, vill inte uttala sig om enskilda fall, men säger att hon hoppas kunna stoppa uppsägning­en:

– Det är ganska många som blir uppsagda av personliga skäl i Halmstads kommun. En del fall är solklara, medan andra känns lättvindig­a, säger hon.

Det känns som att jag har rätten på min sida och jag är beredd att gå till domstol. Jag gör inte det här främst för min egen skull, utan för alla kolleger som har det jobbigt och inte orkar strida.

 ??  ?? VARSLAD OM UPPSÄGNING. Björn Persson vill fortsätta jobba, trots skadorna efter misshandel­n, men Halmstads kommun vill i stället säga upp honom. ”Men mina skador har inte anmälts någonstans allt, men de följs inte”, konstatera­r Björn.
VARSLAD OM UPPSÄGNING. Björn Persson vill fortsätta jobba, trots skadorna efter misshandel­n, men Halmstads kommun vill i stället säga upp honom. ”Men mina skador har inte anmälts någonstans allt, men de följs inte”, konstatera­r Björn.
 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? och jag har inte fått någon rehabilite­ring eller arbetsträn­ing. Kommunen har policyer och handlingsp­laner för nästan
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV och jag har inte fått någon rehabilite­ring eller arbetsträn­ing. Kommunen har policyer och handlingsp­laner för nästan
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden