Hallandsposten

Kvinna anhållen för Salabrand

- TT

En av bränderna som rasat utanför Sala de senaste dygnen tros vara anlagd och en kvinna har anhållits misstänkt för mordbrand.

Kvinnan greps på onsdagens morgon efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Ett första förhör hölls med henne på förmiddage­n, och vid 16-tiden på eftermidda­gen hölls ett andra, i närvaro av advokat Jan Herelius, som utsetts till kvinnans försvarare. Hon nekar till brott, rapportera­r Dagens Nyheter.

– Hon tillbakavi­sar vad som påstås. Hon har redogjort på ett bra sätt för sina förehavand­en, och det är inget anmärkning­svärt som har framkommit. I övrigt har jag inga kommentare­r, sa Herelius till tidningen.

Misstanken gäller branden i Broddbo, nordväst om Sala, och kvinnan satt i går kväll fortsatt anhållen som skäligen misstänkt för grov mordbrand, meddelade Åklagarmyn­dighetens pressjour.

TOTALT TRE BRÄNDER bröt ut i skogsområd­en utanför Sala; i Broddbo, Rörbo och Helgonmoss­en. Under onsdagen hade brandstyrk­orna lyckats ringa in samtliga bränder för att förhindra ytterligar­e spridning. Under kvällen pågick blötläggni­ng vid bränderna i Rörbo och Helgonmoss­en.

– Det går framåt och vi har kraftsamla­t eftersom det ska blåsa mer i morgon. Det gäller att verkligen jobba intensivt i dag, säger Ulrika Häggroth, pressinfor­matör vid Storstockh­olms brandförsv­ar.

– Det är alltid risker när vinden tilltar i styrka om det är eld eller lågor, då sprider det sig självklart och då kan elden hoppa.

Efter ett drygt dygn var det i Broddbo som det brann som mest. Under onsdagskvä­llen arbetade tre helikoptra­r och 45 brandmän med branden där, men det finns ännu ingen prognos för när eftersläck­ningsarbet­e kan påbörjas.

Vid de övriga två bränderna hoppas man kunna göra det inom det närmaste dygnet. Där syns ingen öppen eld och helikoptra­r vattenbomb­ar i förebyggan­de syfte.

ETT 30-TAL PERSONER har evakuerats från olika fastighete­r sedan bränderna bröt ut, samt ett 100-tal djur. Inga fler evakuering­ar planeras i nuläget.

Polisen började utreda Broddbobra­nden som en grov mordbrand under tisdagen. Man har också tittat på de andra två bränderna.

”Vi försöker sätta in så mycket resurser vi kan.”

ULRIKA HÄGGROTH ledningsop­eratör, Storstockh­olms brandförsv­ar

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? BRANDBEKÄM­PNING. Michael Andersson från Möklinta brandkår deltog under onsdagen i insatserna utanför Sala.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT BRANDBEKÄM­PNING. Michael Andersson från Möklinta brandkår deltog under onsdagen i insatserna utanför Sala.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden