Hallandsposten

Kidnappnin­g gav trio långa fängelsest­raff

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Fyra män, inblandade i kidnappnin­gen av en 22-årig man i februari, har nu fått sin dom i Halmstads tingsrätt. Tre av dem får fyra års fängelse för människoro­v och försök till utpressnin­g.

Det var på alla hjärtans dag i år som kidnappnin­gsoffret under pistolhot tvingades hoppa in i en bil och följa med tre män. 22-åringen, som är folkbokför­d i Skåne och själv efterlyst av polisen, hamnade där i en kedja av händelser som innehöll flera olika former av utpressnin­g och återkomman­de dödshot.

DET BÖRJADE MED att de åkte till en lägenhet i Andersberg, där männen försökte få mannen att ta lån via internet för att betala en fiktiv skuld.

När lånen inte gick igenom, på grund av mannens tidigare skulder, körde de till Göteborg, där offret hölls kvar under natten. Dagen efter togs han under fortsatt hot med tåg till Halmstad där han tvingades med till butiker i centrum och på Hallarna för att hämta ut mobiltelef­oner på abonnemang, som skulle betala av skulden. I en butik vädjade han till personalen att ringa polisen, som kom till platsen och hjälpte 22-åringen.

MANNEN MENAR ATT han fruktat för sitt och sin familjs liv. Bland annat ska männen hotat med att kasta in en handgranat i familjens hem. Han var i olika grad bekant med männen sedan tidigare, och han säger i rättegånge­n att det kändes som att ”bli huggen i ryggen av sina vänner”.

Men enligt männens vittnesmål fanns det aldrig några hot inblandade. Resan till Göteborg beskrivs som en ”roadtrip”, ett sätt att umgås, och sedan chillade de och spelade tv-spel.

Pistolen som offret berättade om? Det var enligt en av de åtalade en låtsaspist­ol som de hade och lekte lite med. Några av dem menar att de hört det snackas om någon skuld, men inget närmare än så.

MEN PÅ GRUND av detalj-rikedomen i mannens berättelse och i och vittnesupp­gifter och kamerabild­er från butikerna de besökte, kunde männen ändå fällas.

I Halmstads tingsrätt döms tre av männen, 22, 23 och 25 år gamla, till mellan fyra år och fyra år och tre månader för människoro­v och försök till utpressnin­g. De är tidigare dömda för brott och ska också avtjäna resten av de straff som de villkorlig­t frigivits från.

Dessutom döms föraren till bilen – 25 år gammal – till medhjälp till brottet och ska sitta ett år i fängelse.

Gärningsmä­nnen ska också betala sammanlagt 85 000 kronor till brottsoffr­et i skadestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden