Hallandsposten

Femteklass­are fick öva för en säker sommar

HALMSTAD: LIVSVIKTIG DAG PÅ SIMSTADION BROTTET

-

Sommaren lockar till bad och båtutflykt­er. Men går något fel så kan fara uppstå och då gäller det att veta hur man ska agera. Det fick femteklass­are öva på under torsdagen.

En efter en står de flytvästfö­rsedda femteklass­arna uppradade med ryggarna vända mot bassängen, och på given signal faller de bakåt.

– Övningen är tänkt att visa hur det kan vara att falla i vattnet från en båt. Den syftar till att man ska bli bekväm med att bära flytväst och veta hur den ska sitta, säger Colin Wirf, som är en av livräddarn­a denna soliga torsdag på Simstadion Brottet.

DET ÄR UTBILDNING­SDAG med fokus på vattensäke­rhet och femteklass­are får prova på allt från att kasta livboj och ge första hjälpen till att simma 200 meter och sola säkert under sommarsole­n.

Bakom evenemange­t, som går av stapeln för tolfte året i ordningen, står bland annat Hallands skolidrott­sförbund med Björn Laid i spetsen.

– Syftet är att ge barnen en kul dag där de på ett lustfyllt sätt får prova på olika saker som är kopplade * 1. Bada alltid tillsamman­s med någon. * 2. Simma längs med stranden. * 3. Hoppa eller dyk inte i på okänt vatten! * 4. Knuffa aldrig i eller håll fast någon under vattnet. * 5. Simma inte under bryggor och hoppställn­ingar. * 6. Spring inte på bassängkan­ter eller bryggor – du kan halka. * 7. Meddela alltid var någonstans du ska bada och när du tänker komma tillbaka. till vatten, båt- och badliv, säger han och fortsätter.

– DET ÄR som jag brukar säga: ”har man aldrig provat broccoli, så vet man inte hur det smakar”.

Några flytvästar bort kämpar sig ett antal barn igenom 200 meter simning och Björn Laid har sin åsikt klar.

– Jag ser en negativ trend när det gäller simkunnigh­eten bland barn. Men jag tycker skolorna gör så gott de kan, dock så skiljer sig förutsättn­ingarna åt beroende på var skolan ligger.

KRITIKEN RIKTAS ISTÄLLET mot föräldrarn­a.

– Föräldrar leker mest med barnen i vattnet. De borde träna mer simning istället, men tyvärr skiter vissa föräldrar i det, säger han och fortsätter.

–Att kunna simma är en billig livförsäkr­ing. Och om man nu inte kan ta hand om sig själv, hur ska man då kunna hjälpa andra?, frågar han sig.

Ulrika Rudgård, som är en av klassföres­tåndarna i klass 5 på Haverdals byskola, är positivt inställd till dagen.

– Det är en jättebra dag det här, och en som alla elever borde ha med sig vidare i livet, säger hon och fortsätter.

– Det har varit väldigt lärorikt och livräddnin­g är något som man inte kan öva på för mycket, säger hon.

ETT AV BARNEN som är på plats denna dag är Tarik från klass 5b på Snöstorpss­kolan.

Han tar sina triceps till hjälp och kämpar sig upp över bassängkan­ten, efter att ha provat på hur det kan tänkas vara att falla i vattnet från en båt.

– Det var en kul övning. Det är viktigt att få lära sig vad man ska göra om något skulle hända, säger han.

 ??  ?? SIMMA LUGNT. Barn från flera olika skolor var med och övade denna torsdag.
SIMMA LUGNT. Barn från flera olika skolor var med och övade denna torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden