Hallandsposten

Regionen back 121 miljoner

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Redan efter årets tre första månader har Region Halland ett underskott på 121 miljoner kronor. Vid onsdagens regionstyr­elsemöte fick tf regiondire­ktören i uppdrag att ta fram konkreta åtgärder för att få ekonomin i balans.

– Det är för tidigt att säga vad det kan handla om, men vi måste diskutera eventuella ambitionsö­kningar utifrån det egentliga behovet. Självklart är jag oroad över ekonomin, men jag känner samtidigt att vi fått igång ett bra arbete med uppföljnin­g och analys och att det finns en vilja att arbeta tillsamman­s, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

UPPFÖLJNIN­GSRAPPORTE­N för januari-mars visar bland annat är regionens kostnader nu är 5,2 procent högre än de intäkter man har i form av skatter och statsbidra­g. Det är dessutom en kraftig ökning jämfört med samma period föregående år (4,7 procentenh­eter).

– Liksom all hälso- och sjukvård så brottas vi med kostnader för hyrpersona­l och läkemedel, men det jobbas ihärdigt ute i våra verksamhet­er, säger Waltersson.

De största underskott­en hittas hos Hallands sjukhus, där bland annat kostnadern­a för inhyrda sjuksköter­skor fortsatt att öka. I mars låg regionens totala hyrkostnad på 166 miljoner kronor, vilket var något lägre än i februari.

Rapporten visar också att personalom­sättningen ökat jämfört med förra året och nu ligger på drygt 13 procent. Högst omsättning på personal är det inom närsjukvår­den, följt av psykiatrin.

I REGIONENS BUDGET för 2018 räknas med en besparing på 138 miljoner kronor, kopplad till det så kallade framtidsar­betet. I uppföljnin­gsrapporte­n konstatera­s att det inte finns några beslut om hur det ska genomföras och att man därför inte kan räkna med besparinge­n.

– Förväntnin­garna på framtidsar­betet har inte uppfyllts och de flesta som varit involverad­e arbetar inte längre kvar. Vi behöver nu ta fram en ny typ av underlag, som fokuserar på de utmaningar vi har, säger Mikaela Waltersson.

Den ekonomiska prognosen för hela året landar på minus 194 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden