Hallandsposten

”Vi tog inte terrordome­n för given”

- CARL CATO/TT MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

En lättnad, låter det från målsägarsi­dan efter terrordome­n mot Rakhmat Akilov. Men frågor kvarstår efter att tingsrätte­n utdömt lägre ersättning än vad som yrkades för efterlevan­de.

– Det är en lättnad att han har dömts för terroristb­rott, det är någonting som vi så klart inte har tagit för givet, säger målsägarbi­trädet Jessica Sandberg, efter att domen fallit i Stockholms tingsrätt.

– Det räcker inte med att Akilov själv erkänner gärningarn­a, åklagaren måste bevisa att de objektiva rekvisiten är uppfyllda. Nu har han dömts för terroristb­rott och det är

mycket välkommet.

fem mord och 119 mordförsök. Dessutom döms han för allmänfarl­ig ödeläggels­e och 24 fall av framkallan­de av fara för annan. De som utsattes för mordförsök eller framkallan­de av fara för annan får skadestånd för kränkning som är högre än schablonbe­loppet. Personer som befann sig nära lastbilen får upp till 150 000 kronor och de som var inne i varuhuset Åhléns får upp till 40 000 kronor.

– De har gått på de skadestånd som jag har yrkat för en av mina klienter som befann sig på Drottningg­atan, som var ett litet barn. Där har man gått fullt ut, säger Jessica Sandberg.

HON FÖRETRÄDER BLAND andra familjemed­lemmar till de två utländska medborgare som dödades i dådet. För dem yrkade man på efterlevan­deersättni­ng som överskride­r schablonbe­loppet, men rätten stannade vid schablonsu­mman 60 000 kronor var.

– Där har tingsrätte­n strikt kollat på hur Högsta domstolen har dömt i ett ärende i december förra året, säger Sandberg.

– Vi målsägarbi­träden menar att det har funnits utrymme att gå över schablonen och det här är något som jag kommer att diskutera med alla mina klienter. Vi kanske kommer att gå vidare och låta högre instans pröva det, eller om man ska låta brottsoffe­rmyndighet­en pröva det, det är också en möjlighet. Nu får de anhöriga ingen kränknings­ersättning, vad tycker du om det?

– Det är en svår fråga, för det har inte prövats tidigare i svensk domstol. Det har bara prövats av Brottsoffe­rmyndighet­en i de så kallade Dalarömord­en och där har tingsrätte­n då funnit att det är svårt att finna skäl till att utdöma det. Det är också en fråga jag kommer att diskutera med mina klienter, säger Jessica Sandberg.

”Det är en lättnad att han har dömts för terroristb­rott, det är någonting som vi så klart inte har tagit för givet.” JESSICA SANDBERG

målsägarbi­träde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden