Hallandsposten

May föreslår irländsk plan B

- TT-AFP-REUTERS

Storbritan­nien har föreslagit en tidsbegrän­sad reservplan för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland om inte en överenskom­melse kan nås med EU. Michel Barnier, EU:S chefsförha­ndlare, säger att det brittiska förslaget inte får skada EU:S tullunion.

Plan B ska endast användas om det inte finns någon annan lösning för att undvika gränskontr­oller mellan Irland och Nordirland. Vad den brittiska premiärmin­istern Theresa May föreslår är att Storbritan­nien kompromiss­ar genom att följa EU:S regler för handel med icke-medlemmar under en begränsad period, dock senast fram till december 2021.

MAY VILL helst av allt inte ha någon hård Theresa May gräns till Nordirland. Hon ser framför sig antingen ett ”tullpartne­rskap” eller ett ”strömlinje­format tullavtal” så att varor ska kunna föras över gränsen lika smärtfritt som nu.

EU:S CHEFSFÖRHA­NDLARE Michel Barnier välkomnar det brittiska förslaget men säger på Twitter att det kommer att granskas utifrån om det respektera­r EU:S tullunion. EU har avvisat tidigare brittiska förslag, bland annat med anledning av att en ny tullöveren­skommelse för hela Storbritan­nien och inte bara Nordirland skulle kunna bli en ”bakdörr” för Storbritan­nien att få tillång till EU:S inre marknad utan att följa EU:S regler. Det brittiska förslaget har fått flera av Mays Eu-kritiska ministrar att slå bakut. De oroas över att plan B kan innebära att Storbritan­nien skulle vara knutet till EU:S handelsreg­ler i flera år efter utträdet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden