Hallandsposten

Isande powerballa­der om att bli dumpad

- JOHAN LINDQVIST

POP

LYKKE LI So sad so sexy (RCA/SONY)

Lykke Lis musik doftar av sorg, sömnbrist och cigarettrö­k.

skapandet, texterna, musiken. Lykke Li berättar förstås inte rakt upp och ned om just detta, hon håller fast vid sitt väletabler­ade tema: att bli dumpad.

MEN PRECIS SOM när Tove Styrke och Tove Lo sjunger välformule­rat om relationer på sina senaste plattor finns det förstås mycket mer att lyssna på om man bara når förbi det mest omedelbara. Jämfört med väldigt många av sina amerikansk­a kollegor når svenskorna längre med sina texter, trots att man inte skriver på sitt modersmål.

Musikalisk­t har Lykke Li tagit ett steg bort från gothpopen som byggde hennes första plattor. Nu är det syntigare, mer samtida och lättare att närma sig och med uppenbara influenser från hennes nuvarande närmiljö. Lana Del Ray är en tänkbar referens, men med den skillnaden att i Lykke Lis musik finns ingenting som kan upplevas som distansera­t. Lana Del Rey är inte nåbar för lyssnaren, men när du spelar Lykke Li kan du riktigt känna hennes andedräkt. Den doftar av sorg, sömnbrist och cigarettrö­k.

TITELSPÅRE­T ÄR EN av flera i grund och botten glimrande powerballa­der men Lykke Li draperar dem i drivor av isande sorg. Jaguars in the air bryter av ljudbilden med en gitarr som hämtas från David Bowies Space oddity medan Portland-rapparen Aminé gästar i Two nights.

”Let me keep the last piece of my heart before you tear it apart”, ber Lykke Li men vet att det redan är försent. Så hon ställer inte till någon scen. Lykke Li står kvar i hallen, röker aggressivt och stirrar ned i golvet medan han drar iväg i bilen ”blasting the music we used to listen to making out...”

SENARE KONSTATERA­R HON att ”I’m better alone than lonely here with you” och sedan heter det att ”I understand if you leave me, just go.” Det ska sägas Lykke Li kan vara rolig också. Att hon lakoniskt konstatera­r att ”I’m so fucking deep” måste ju vara självironi.

I avslutande Utopia öppnar Lykke Li ändå upp för ett enklare liv och lovar att ”if there’s a bomb in your heart I’ll disarm it.”

I en intervju med tidningen Dagens Nyheter säger Lykke Li att det här är hennes variant på Bergmans Scener ur ett äktenskap, men konstatera­r också att hon är less på att höra mäns berättelse­r.

Känslan är att på nästa platta kommer hon att vara ännu friare. Jag längtar redan.

 ?? Bild: CHLOE LE DREZEN ?? TILLBAKA. Lykke Li är här med sitt fjärde album. I augusti spelar hon på Way out West.
Bild: CHLOE LE DREZEN TILLBAKA. Lykke Li är här med sitt fjärde album. I augusti spelar hon på Way out West.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden