Hallandsposten

Opinion.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

I dagens polarisera­de politiska landskap behövs något som håller ihop samhället.

Iveckan presentera­de Statistisk­a Centralbyr­ån sin stora partisympa­tiundersök­ning som görs två gånger om året. Där bekräftade­s den nedgång som Socialdemo­kraterna haft den senaste tiden samt den kraftiga uppgången för Sverigedem­okraterna. Mycket kan hända i opinionen fram till valet den 9 september, men allt tyder på att vi efter valet kommer att ha tre nästan lika stora partier, S, M och SD, samt ett antal mindre partier. Att utifrån det valresulta­tet bilda en regering lär bli mycket svårt. I dagens splittrand­e politiska landskap behövs därför en motrörelse, något som håller ihop samhället.

Låt oss för en gångs skull komma överens om vad vi är eniga om.

ATT MAN ÄR oense inom politiken är inget konstigt, det visar på tydliga alternativ. Den traditione­lla politiska uppdelning­en utgår från höger-vänster-skalan och har framför allt sin grund i hur fördelning­spolitiken ska se ut. Hur stor ska omfördelni­ngen mellan lika ekonomiska grupper vara? Det är en fråga där vänstern och högern har olika svar.

En annan uppdelning som fått en stor aktualitet är den så kallade Gal-tan-skalan som mer betonar skillnader i sociala och kulturella värden. På den ena sidan finns internatio­nalister som står för gröna, alternativ­a och liberala värderinga­r medan personer på den andra sidan företräder traditione­lla, auktoritär­a och nationalis­tiska värderinga­r. I detta avseende är till exempel Miljöparti­et och Sverigedem­okraterna varandras motsatser.

För ett par veckor sedan presentera­de statsvetar­en Bo Rothstein på DN Debatt (26/5) en annan uppdelning som tar sin utgångspun­kt i om politiken bygger på fruktan eller på förhoppnin­gar om en bättre framtid. Sverigedem­okraterna och Donald Trump har haft stora framgångar just genom att med fruktan som vapen mobilisera sina väljare. Bo Rothstein konstatera­r också att vänstern i dagens politik också bygger på att injaga fruktan.

Det är ingen tvekan om att mycket av dagens politiska debatt är djupt polarisera­d. Var och en håller på sitt och vill inte lyssna på vad ens meningsmot­ståndare har att säga.

Detta låsta läge behöver luckras upp och här vill jag införa en ny politisk uppdelning mellan det som är rimligt och det som är orimligt. Det kan låta som en självklarh­et att ingen är för det orimliga. Men det är också min poäng, att utifrån vad som är rimligt skapa en grund för det vi kan vara överens om.

För att ta de stora åtagandena inom svensk välfärd, vård, skola och omsorg, så har de alla tre rimliga utgångspun­kter. Vi vill att sjukvården ska leverera en god kvalitet för de skattemede­l som vi satsar, alla elever ska oavsett var och när de börjar skolan få en likvärdig skolgång och att bli äldre i Sverige ska innebära att man har ett värdigt liv.

Vidare är det rimligt att alla ska behandlas lika inför lagen och att alla människor har lika värde. Det är också rimligt.

VAD SOM ÄR rimligt för mig behöver inte vara rimligt för dig. Ändå finns det något inkluderan­de i begreppet ”rimligt”, och det öppnar upp för en mer konstrukti­v dialog.

I stället för att tala om till exempel svenska värderinga­r kan vi tala om rimliga värderinga­r.

Det finns mycket att vara oeniga om i politiken. Men låt oss för en gångs skull komma överens om vad vi är eniga om, om vad som är rimligt och vad som är rimliga värderinga­r.

Det lär behövas efter valet i höst som kommer att bli en rejält stökig period i svensk inrikespol­itik.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? FAKTISKT HELT RIMLIGT. Svensk skola ska präglas av likvärdigh­et där alla elever har rätt till en bra skolgång oavsett när och var de börjar i skolan.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT FAKTISKT HELT RIMLIGT. Svensk skola ska präglas av likvärdigh­et där alla elever har rätt till en bra skolgång oavsett när och var de börjar i skolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden