Hallandsposten

Olika ob orsakar statlig inspektion

HALMSTAD: Arbetsmilj­överket tänker granska hur de nya skillnader­na i ob mellan sjuksköter­skor och undersköte­rskor påverkar arbetsmilj­ön.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Arbetsmilj­överket har beslutat att göra en inspektion hos Region Halland. Detta med anledning av de nya skillnader­na i ob-ersättning och arbetsveck­a för sjuksköter­skor och undersköte­rskor. – Många kommer att följa det här med intresse, även på nationell nivå, säger Jonas Elmblad, huvudskydd­sombud och vice ordförande för Kommunals regionsekt­ion i Halmstad.

Inspektion­en sker på begäran av Kommunals huvudskydd­sombud för Hallands sjukhus, psykiatrin och ambulanssj­ukvården. Tidigare har de skickat en begäran om åtgärd till arbetsgiva­ren Region Halland, utan önskad respons.

– Vi har fått ett närmast arrogant bemötande. Man förstår inte varför medarbetar­na är så upprörda, utan tycker att våra medlemmar ska vara glada över att de åtminstone fått en del av kakan. Eftersom det händer liknande saker i andra delar av landet, så tror jag många är intressera­de av hur Arbetsmilj­överket kommer att agera, säger Jonas Elmblad.

TVISTEN I HALLAND gäller att regionens nattarbeta­nde sjuksköter­skor sedan årsskiftet fått en hundraproc­entig höjning av sitt natt-ob och samtidigt arbetsveck­an kortad till 32 timmar. Nattarbeta­nde undersköte­rskor och skötare har däremot bara fått 50 procent högre ob.

Skillnaden har av de beslutande politikern­a motiverats med att det är mycket svårare att rekrytera sjuksköter­skor, medan Kommunal menat att det då hade varit bättre att höja sjuksköter­skornas löner. Genom att göra skillnad i ob-tillägg och arbetstide­ns längd signaleras att nattarbete skulle vara mer ansträngan­de för sjuksköter­skor, vilket påverkar arbetsmilj­ön och arbetsklim­atet mellan olika yrkesgrupp­er.

– Vi får signaler om att det uppstått konflikter och att våra medlemmar upplever att deras arbete inte värderas lika högt. På sikt kan detta göra det svårare att rekrytera undersköte­rskor, menar Jonas Elmblad.

I ett svar på Kommunals begäran om åtgärd skriver regionens förhandlin­gschef, Joachim Björnklev, att man inte ser behov av en central undersökni­ng kring hur ob-beslutet påverkat arbetsmilj­ön, utan att man tänker fortsätta med ”det systematis­ka arbetsmilj­öarbetet”. Verksamhet­erna uppmanas dock att ”vara uppmärksam på de befarade risker som Kommunal lyfter”.

SKRIVELSEN AVSLUTAS MED att ”Om Kommunal väljer att gå vidare till Arbetsmilj­överket så välkomnar vi en diskussion om på vilket sätt arbetsmilj­ön blivit sämre utifrån beslutet och vilka åtgärder Region Halland bör vidta utöver de redan föreslagna”.

Arbetsmilj­överkets inspektion kommer att ske den 16 juni.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÅR STÖD. Arbetsmilj­överket tar Kommunals anmälan om arbetsmilj­öproblem på allvar och gör nu en inspektion. Bilden togs i våras vid en diskussion om de nya ob-tilläggen mellan medlemmar och regionpoli­tiker.
Bild: ROGER LARSSON FÅR STÖD. Arbetsmilj­överket tar Kommunals anmälan om arbetsmilj­öproblem på allvar och gör nu en inspektion. Bilden togs i våras vid en diskussion om de nya ob-tilläggen mellan medlemmar och regionpoli­tiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden