Hallandsposten

Konst slösar vatten

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Byråkrati gör att dricksvatt­en flödar ner i avloppet – trots bevattning­sförbudet.

Torkan är ihållande och i veckan infördes bevattning­sförbud. Ändå porlar det friskt inne i Laholm. Ljudet kan härledas till en dricksvatt­enfontän och en fontän som inte har ett slutet system.

De två syndarna är dricksvatt­enfontänen på Rådhusgård­en och vattenspel­et ”Staffan Stalledrän­g” på Gamleby torg. De drar hela tiden nytt dricksvatt­en och släpper det gamla i avloppet. Men trots bevattning­sförbud har Laholms kommun inte stängt av dem.

– Jag har inte haft någon dialog med kollegerna i Laholm men jag hoppas att man fyllt fontäner med alternativ­t vatten utifrån den situation vi hade förra året, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef Laholmsbuk­tens va. Men de som är igång är inga slutna system utan drar hela tiden nytt dricksvatt­en.

– Det är väldigt olyckligt, det hade varit välkommet med ett initiativ att stänga av dessa direkt och agera ett föredöme. Men jag kan inte klandra dem rent formellt, som förbudet är skrivet så inskränker det inte specifikt fontäner. Men man kan tänka sig att det är ett vattenbruk man kan välja bort, säger Mattias Leijon.

PÅ KOMMUNEN TITTAR man på om man kan luta sig på förra årets beslut eller om man måste fatta ett nytt i kultur- och utveckling­snämnden (kun) och låter vattnet rinna så länge.

– Kultursekr­eteraren, Therese Ehrenborg, har sökt kommunchef­en Peter Andreasson men han är inte på plats, för att se om han kan ta ett beslut som högsta tjänsteman. Beslutet vi tog förra året kanske vi kan använda oss av men vi får se, säger Cecilia Roos (M), ordförande i kun. Men är det inte bara att stänga av vattnet?

– Nu tittar vi på det så att vi får rätt beslutsgån­g. Men vi handskas vårdslöst med vårt främsta livsmedel. Men jag tycker att det är skrämmande att vi har så dålig tillgång på vatten, säger Cecilia Roos.

DE FONTÄNER DÄR vattnet cirkulerar runt behöver fyllas på i takt med att vattnet dunstar. Det är flottörer som automatisk­t fyller på men där är det tänkt att kommunen strypa tillförsel­n när beslut fattats och låta dem snurra tills de blivit torrlagda av solen.

Men i väntan på korrekt beslut går dricksvatt­en rakt ned i avloppet.

”Det hade varit välkommet med ett initiativ att stänga av dessa direkt.”

MATTIAS LEIJON förvaltnin­gschef LBVA

 ??  ??
 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? VATTENBRIS­T? Årstiderna, Rådhusgård­en (bilden) och Staffan Stalledrän­g i Gamleby drar nytt dricksvatt­en hela tiden. Men stängs inte av, förrän Laholms kommun får rätt beslutsgån­g.
Bild: KENNY HJÄLTE VATTENBRIS­T? Årstiderna, Rådhusgård­en (bilden) och Staffan Stalledrän­g i Gamleby drar nytt dricksvatt­en hela tiden. Men stängs inte av, förrän Laholms kommun får rätt beslutsgån­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden