Hallandsposten

Misstänkt för mord omhäktad

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”Det var viktigt att föra fram ansvarsfri­hetsgrunde­rna, som bland annat gäller nödvärn.”

GÖRAN RUTHBERG 61-åringens advokat

Den 61-årige man som är misstänkt för dödsskjutn­ingen utanför Torup blev omhäktad på fredagen. Tingsrätte­n tog inte ställning till om mannen agerat i nödvärn, men beslutade att han ska genomgå en liten rättspsyki­atrisk undersökni­ng.

Omhäktning­sförhandli­ngen hölls till största del bakom stängda dörrar i Halmstads tingsrätt.

61-åringens nyutsedda advokat Göran Ruthberg begärde tidigare i veckan att häktningen av mannen skulle omprövas och det var alltså detta som tingsrätte­n tog ställning till.

– Jag ansåg att det var viktigt att föra fram ansvarsfri­hetsgrunde­rna, som bland annat gäller nödvärn. Men det finns inga möjlighete­r för domstolen att bedöma detta nu, säger Göran Ruthberg.

”Ansvarsfri­hetsgrunde­rna” i brottsbalk­en handlar bland annat om att man kan undgå straff för en gärning om man handlat i nödvärn. Vad säger din klient om detta?

– Jag kan inte säga något om det i nuläget eftersom det råder sekretess, menar Ruthberg.

Enligt SVT Halland ska mannen ha hävdat att han handlade i en nödvärnssi­tuation.

Det finns dock olika typer av nödvärn – nödvärnsex­cess innebär att en person har rätt att ta till nödvärn men att mer våld än nödvändigt använts. Putativt nödvärn innebär att en person inbillat sig en nödvärnssi­tuation.

DEN 61-ÅRIGE mannen, bosatt i Torupstrak­ten, är misstänkt för mordet på en 35-årig man på en gård utanför Torup den 28 maj i år. 61-åringen misstänks på sannolika skäl ha skjutit den yngre mannen i bröstet med ett gevär.

Han misstänks även ha siktat vapnet mot huvudet på en annan person, men missade. Händelsen rubriceras som mordförsök. Försvaret har motsatt sig detta och har hävdat att geväret bara var laddat med en patron.

Mannen har suttit häktad med restriktio­ner, som innebär att han inte får kontakta någon utanför häktet. Av häktningsf­ramställan framgår att det finns risk för att mannen kan undanröja bevis eller försvåra utredninge­n om han släpps på fri fot.

Halmstads tingsrätt tog inte ställning till om mannen hade agerat i nödvärn eller inte, utan beslutade på fredagen att mannen ska fortsätta sitta häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

MANNEN SKA dessutom genomgå en en paragraf 7-undersökni­ng, en så kallad ”liten rättspsyki­atrisk undersökni­ng”.

Häktningen gäller fram till den 27 juni då åtal ska vara väckt. Om åtalet inte är färdigt då kan åklagaren återigen begära att häktningen förlängs.

– Den tiden kommer förmodlige­n inte att räcka, utan det blir sannolikt förlängt, gissar Göran Ruthberg.

Han fick överta försvaret av 61-åringen i måndags sedan det upptäckts att den förre försvarare­n var jävig i förhålland­e till offret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden